2,9 milijuna EUR za financiranje projekata lokalne infrastrukture i ruralnog razvoja na područjima naseljenim pripadnicima nacionalnih manjina

Slika /slike/Priopcenja/manjine982023.jpg
Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva raspisalo je 2. Natječaj za financiranje projekata u 2024. godini prema programu za financiranje projekata lokalne infrastrukture i ruralnog razvoja na područjima naseljenim pripadnicima nacionalnih manjina, vrijedan 2,9 milijuna EUR.

Prijave se podnose od 11.09.2024. godine, a krajnji rok za prijavu na 2. Natječaj je 04.10. 2024. godine.
 
Prijavu na ovaj Natječaj može podnijeti SOPG/OPG  upisan u Upisnik poljoprivrednika/ Upisnik obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava prije 1. siječnja 2024. godine, ekonomske veličine od 1.000 do 7.000 EUR standardnog ekonomskog rezultata (SO), a sjedište SOPG-a/OPG-a mora biti na području jedinica lokalne samouprave koje ulaze u prve četiri skupine prema vrijednosti indeksa razvijenosti (potpomognute skupine jedinica lokalne samouprave) i u kojima je udio pripadnika pojedine nacionalne manjine u stanovništvu viši od 5 % prema Popisu stanovništva iz 2021. godine, pri čemu je najviši iznos dodijeljenih sredstava po korisniku 10.000,00 EUR.
 
Ovim Programom koji se provodi sedmu godinu za redom Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva pomaže malim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima na potpomognutim područjima tradicionalno naseljenim nacionalnim manjinama u njihovu prijelazu na tržišno orijentiranu proizvodnju, održivi razvoj, uključenje članova gospodarstva u rad na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu i ostvarivanje prihoda dovoljnog za kvalitetan život i ostanak na ruralnom području. Cilj je doprinijeti smanjenju nezaposlenosti na ruralnim područjima i ekonomskom osnaživanju nacionalnih manjina.
 
Ukupno je tijekom proteklih šest godina provedbe Programa isplaćeno 20,3 milijuna EUR za 2.323 korisnika.
 
Temeljem prethodnog Natječaja za financiranje projekata u 2024. godini prema programu za financiranje projekata lokalne infrastrukture i ruralnog razvoja na područjima naseljenim pripadnicima nacionalnih manjina od 19. travnja 2024. godine u skladu s Odlukom o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte lokalne infrastrukture i ruralnog razvoja na područjima naseljenim pripadnicima nacionalnih manjina od 31. srpnja 2024. godine odobreno je 268 projekata ukupnog iznosa 2.240.143,50 EUR.
 
Natječaj i dokumentacija za prijavu nalaze se na poveznici.

Pisane vijesti