Želimo kvalitetnije vinarstvo i zadovoljne vinare

Slika /arhiva/datastore/imagestore/780x400/780x400_154305915113.VINOcom.jpg

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić otvorio je jučer, 23. studenog 2018. godine 13. međunarodni festival vina i kulinarstva Zagreb VINOcom u hotelu Esplanade koji je okupio više od 300 izlagača – vinara i gastronoma iz Hrvatske i iz regije.

„Cilj nam je u sektoru vinarstva da vinari bolje i kvalitetnije žive i više zarađuju od svojih vina, a Ministarstvo poljoprivrede će im u tome pomoći. Nadam se da će tome pridonijeti i novi zakon o vinu koji je prošao prvo čitanje u Saboru i koji će vas financijski rasteretiti kako bi lakše ostvarili svoje ciljeve.“

izjavio je ministar Tomislav Tolušić.

Neke od novosti koje donosi novi zakon o vinu su osnivanje četiri marketinško-vinske regije, ukidanje evidencijskih markica, ukidanje financijskih terećenja, povećanje kontrole proizvodnje od vinograda do podruma, te decentralizacija sustava ocjenjivanja vina koji bi za cilj imao uzimanje u obzir posebnosti pojedine regije s regionalnim ocjenjivačima. Prijedlog novog zakona rađen je u suradnji sa samim vinarima koji su istaknuli prednosti i nedostatke starog zakona i naglasili potrebe na temelju iskustva u praksi koje su ugrađene u novi zakon.

„Što se tiče sredstava potpore i Vinske omotnice,  nadam se da će ona krenuti od idućeg mjeseca, ili najkasnije od siječnja 2019. godine i potruditi ćemo se da je iskoristimo na najbolji mogući način i da ipak budemo malo normalniji u procedurama te da naši vinari što prije prošire svoju proizvodnju“

naglasio je.  

Hrvatska je u proteklih nekoliko godina postala još jača turistička, gastronomska i enološka destinacija, a tome svakako pridonose i naša vrhunska vina i hrana. Festival okuplja najbolje od najboljeg u hrvatskom vinarstvu, te ga možete posjetiti do sutra, nedjelje 25. studenog, a više informacija pronaći na http://vino.com.hr/vinoCOM/.



Pisane vijesti