Završila izvanredna radionica Europske komisije o prevenciji afričke svinjske kuge – najavljene još dvije

Slika /slike/Priopcenja/01-329-5.jpg
U Zagrebu se od 12. do 14. studenoga 2019. godine održala  radionica na temu „Afrička svinjska kuga – nadziranje i menadžment u lovištu“ BTSF (Better Training for Safer Food) koju je organiziralo Ministarstvo poljoprivrede zajedno s Općom upravom za zdravlje i sigurnost hrane (DG SANTE) Europske komisije  te Izvršne agencije za potrošače, zdravstvo, poljoprivredu i hranu (CHAFEA).

Na radionici je bilo 43 sudionika, predstavnika nadležnih tijela veterinarskih uprava i lovaca i veterinarskih inspektora iz 13 zemalja koje su izravno ugrožene od unosa ili zahvaćenih afričkom svinjskom kugom (ASK) s područja Albanije, BIH, Bugarske, Hrvatske, Grčke, Italije, Kosova, Makedonije, Crne Gore, Rumunjske, Srbije, Slovačke i Slovenije. S obzirom na ozbiljnost situacije radionici je po prvi puta prisustvovao i  visoki predstavnik EK DG SANTE - Sektora  G3 za Službene kontrole i iskorjenjivanje bolesti životinja gosp. Andrea Gavinelli.Održana radionica je od iznimne važnosti s obzirom da su na njoj sudjelovali i eksperti iz područja prevencije, kontrole i suzbijanja afričke svinjske kuge koji imaju najviše znanja i iskustva u navedenoj problematici te je istom omogućena diseminacija dostupnih informacija, znanstvenih spoznaja i razumijevanja odnosno mogućnostima prevencije, kontrole i iskorjenjivanja ASK.
 
Na radionici je zaključeno da je ključan element u sustavu prevencije bolesti i u slučaju pojave bolesti brzo reagiranje odnosno visoka svijest posjednika svinja i veterinara. U tom smislu važna je uključenost svih dionika o mogućoj pojavi ASK i obvezi postupanja, odnosno kontinuirano podizanje svijesti cjelokupne javnosti. Biosigurnost na farmama je nezamjenjiv način prevencije i jedan od ključnih faktora smanjenja ekonomskih gubitaka u svinjogojskoj proizvodnji, poljoprivrednom sektoru i ekonomiji države i EU. Afrička svinjska kuga je bolest koja utječe na sve aktivnosti u agro-šumskom staništu. Svako stanište je pod utjecajem na svoj način. U prevenciji ove bolesti iznimno važan faktor su lovci koji imaju obavezu prijave nađenih uginulih divljih svinja i poštivanja biosigurnosnih mjera u lovištu. S aktivnostima u lovištima upravlja se ovisno o riziku koji predstavljaju, dok se tijekom pojave bolesti rizici povećavaju.
 
Dosadašnja iskustva su pokazala da tek kada su poduzete vrlo jake mjere, bolest se nije geografski proširila i rizik koji predstavlja opasnost od virusa iz okoliša je smanjen. Zaključeno je da ne postoji mogućnost kontrole bolesti bez prekogranične suradnje i pravovremene razmjene informacija. Upravo iz tog razloga, a imajući u vidu iznimnu važnost predmetne teme s predstavnicima EK dogovorene su još dvije radionice na temu ASK koje će se održati u Hrvatskoj.
 

Pisane vijesti