Započeo postupak komasacije na području Grada Novska

  • Slika /slike/Priopcenja/komasacija_naslovna.jpg
  • Slika
  • Slika
Dana 2. rujna 2024. godine potpisan je Ugovor - Nabava usluge izrade prijedloga Projekta komasacije  i provedba komasacije te je započeo postupak komasacije na području Grada Novska.

Prva sjednica Povjerenstva za komasaciju na odabranom području Grada Novske održana je u prostorijama Grada Novska dana 13. rujna 2024. godine.

Radi se o okrupnjavanju poljoprivrednog zemljišta na području katastarskih općina: k.o. Borovac, k.o. Lađevac, k.o. Rajić Gornji i k.o. Rajić Donji, na površini od 896,3 hektara, a ukupno očekivani troškovi komasacije na tom području su 1.350.000,00 eura.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva je u skladu s „Programom komasacije poljoprivrednog zemljišta do 2026. godine“ objavilo Javni poziv za odabir određenih područja za provođenje komasacije te je u studenom 2023. donijelo Odluku o komasaciji na podučju Grada Novske, čime je nadležno Ministarstvo preuzelo ulogu nositelja komasacije.

U Gradu Novska najzastupljenija grana gospodarstva je poljoprivreda, a postupkom komasacije doprinijeti će se rješavanju imovinskopravnih pitanja, kao i prometna povezanost s parcelama te se time ispunjava krajnji cilj - bolje iskorištavanje poljoprivrednog zemljišta.

Svrha komasacije je omogućavanje ekonomičnijeg iskorištavanja poljoprivrednog zemljišta uz povoljnije uvjete za poljoprivrednu proizvodnju i ruralni razvoj, čime se povećava kvaliteta života u ruralnim područjima te je stoga Vlada Republike Hrvatske donijela Program i osigurala sredstva u iznosu od 39.816.842 eura za provođenje komasacije na oko 18 000 hektara zemljišta.

Komasacija se provodi tako da se sudioniku komasacije za njegovo zemljište uneseno u komasacijsku gromadu dodjeljuje novo zemljište jednake vrijednosti i u što manjem broju katastarskih čestica uz odbitak vrijednosti zemljišta za opće potrebe, zajedničke potrebe naselja i sudionika komasacije. Prilikom diobe komasacijske gromade i dodjele zemljišta nastojat će se svakom sudioniku komasacije koji je u komasaciji ostvario pravo na zemljište dodijeliti zemljište što više okrupnjeno i grupirano, u što prikladnijem obliku za iskorištavanje, s osiguranim pristupom te na položaju pretežita dijela i uporabe zemljišta koje je unio u komasacijsku gromadu.

Komasacijom se stvaraju povoljniji uvjeti za razvoj poljoprivredne proizvodnje, osnivanjem većih i pravilnijih katastarskih čestica, izgradnjom poljoprivrednih putova, vodnih građevina za melioracije te izvođenjem i drugih radova na uređenju zemljišta namijenjenog poljoprivredi, pri čemu se posvećuje dužna pozornost očuvanju obilježja krajobraza.

Program komasacije poljoprivrednog zemljišta za razdoblje do 2026. godine u sklopu mjere „Unaprjeđenje sustava za restrukturiranje poljoprivrednog zemljišta i komasaciju“ donesen je kao dio Nacionalnog plana za oporavak i otpornost 2021.-2026.

Pisane vijesti