Započela predaja zahtjeva za potporu uzgajivačima stoke zbog posljedica zaraze bedrenicom

Slika /slike/Priopcenja/calf-gadb9ae64f_1920.jpg
Započela je predaja zahtjeva za potporom u sklopu Program pomoći uzgajivačima stoke zbog posljedica zaraze stoke bedrenicom, donesen Odlukom Vlade Republike Hrvatske, čime su osigurana financijska sredstva u vrijednosti dva milijuna kuna. Cilj ovog programa pomoći jest nastavak stočarske proizvodnje u područjima u kojima su propisane mjere sprječavanja širenja bolesti te očuvanje broja grla, ali i ostanak stanovnika na ruralnom području. Zahtjeve za potporu moguće je podnijeti najkasnije do 16. prosinca 2022. godine. 
  
Mjera zabrane odvoza, prikupljanja, iznošenja i uporabe košenih krmnih trava, koja je bila potrebna zbog sigurnosti i zdravlja, ima dugoročan utjecaj na stočarstvo u pogođenom području. Također, uslijed naglog prelaska na novu hranidbu kod stoke je došlo do niza problema, kao i do značajnog smanjenja planiranog prirasta, a skupa zamjenska hrana dodatno opterećuje proizvodnju. Upravo zbog toga, Ministarstvo je provelo i nabavu stočne hrane za telad koja je ostala bez majki zbog uginuća krava te je osiguralo ukupno 25 tona krmne smjese uzgajivačima goveda. Dodatno, svi korisnici potpora koji su pretrpjeli štete uzrokovane pojavom bolesti bedrenice pozvani su da žurno izvijeste područni ured Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju o nastanku više sile ili iznimnih okolnosti, kako ne bi bili isključeni iz sustava ostvarenja potpora. 
 
Pravo na potporu po ovom Programu imaju gospodarstva navedena u Izvještaju veterinarske inspekcije Državnog inspektorata Republike Hrvatske o cijepljenim životinjama na zajedničkim pašnjacima Osekovsko polje, Repušničko polje, Gračansko polje i području zajedničkog pašnjaka Veliko Svinjičko. 
  
S obzirom na vrlo kratke rokove za provedbu Programa, Ministarstvo poljoprivrede kontaktiralo je telefonom potencijalne korisnike, a svima koji posjeduju adresu elektroničke pošte navedenu u Upisniku poljoprivrednih gospodarstava upućena je obavijest s poveznicama na potrebne dokumente. 
  
Sve informacije i dokumenti važni za podnošenje Zahtjeva za potporom nalaze se na poveznici

Pisane vijesti