Započela gradnja prvog dječjeg vrtića u Općini Sv. Petar Orehovec sufinanciranog iz Programa ruralnog razvoja

  • Slika /slike/Priopcenja/01-301.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković prisustvovala je svečanosti polaganja kamena temeljca za izgradnju prvog dječjeg vrtića u Općini Sv. Petar Orehovec, koji će postati drugi dom za čak 60 djece vrtićkog uzrasta. Projekt Izgradnja i opremanje dječjeg vrtića u Općini Sveti Petar Orehovec vrijedan je ukupno 9,2 milijuna kuna, pri čemu je potpora u iznosu 7,4 milijuna kuna odobrena u okviru mjere 7 Programa ruralnog razvoja.

Projektom su predviđeni arhitektonsko-građevinski radovi, uređenje okoliša, strojarski radovi, elektrotehnički radovi te opremanje vrtića namještajem, opremanje distributivno-čajne kuhinje, praonice rublja i vanjskog igrališta. Zgrada dječjeg vrtića sastojat će se od prizemlja i kata i sadržavat će tri sobe dnevnog boravka, garderobe, sanitarije i spremišta, kotlovnicu (toplinska centrala s pogonom na pelete uz solarni sustav s pločastim kolektorima), praonicu rublja, kuhinju, urede i sobe uprave i osoblja. Novim vrtićem bit će zbrinuto minimalno 60 djece i 3 grupe, sukladno pedagoškim standardima Državnog pedagoškog standarda predškolskog odgoja i obrazovanja.
 
„Otvaranje dječjeg vrtića konkretan je korak u radu na demografskoj obnovi i poticaj mladima za ostanak u ruralnim područjima. I prije nego što je izgrađen, jasno je da će realizacija ovog projekta i objekta značajno olakšati i uljepšati živote velikih i malenih u Sv. Petru Orehovcu i doprinijeti održivom razvoju ovog područja. Zahvaljujući Programu ruralnog razvoja, trenutno se diljem Hrvatske gradi ili obnavlja 200 vrtića.“ istaknula je ministrica Marija Vučković prilikom obilježavanja početka radova.
 
Od početka provedbe Programa ruralnog razvoja Općina Sv. Petar Orehovec koristi velik broj mjera, pa je tako za korisnike iz Općine odobreno 10 projekata ulaganja u fizičku imovinu u vrijednosti 13,7 milijuna kuna. Čak 33 projekata zajedničke vrijednosti od 6,9 milijuna kuna odobreno je za razvoj poljoprivrednih gospodarstava i poslovanja, kao i 35 zahtjeva vrijednih 2,6 milijuna kuna za upravljanje rizicima te 12,1 milijuna kuna kroz 25 zahtjeva u okviru IAKS mjera ruralnog razvoja.

Pisane vijesti