Zamjenik ministra poljoprivrede Narodne Republike Kine u posjetu Hrvatskoj

Izaslanstvo Ministarstva poljoprivrede Narodne Republike Kine na čelu sa zamjenikom ministra g. Qu Dongyuom boravi u posjetu Republici Hrvatskoj. 

U sklopu trodnevnog posjeta kinesko izaslanstvo će posjetiti nekoliko hrvatskih prehrambenih tvrtki te sudjelovati na svečanom otvorenju 20. Proljetnog međunarodnog bjelovarskog sajma.  Nakon svečanog otvorenja koje počinje u petak 31.3. u 10 sati u Gudovcu, predviđene su izjave za medije i obilazak sajma. Na sajamskom prostoru Ministarstva poljoprivrede u 12 sati potpisat će se Akcijski plan između Ministarstva poljoprivrede RH i Ministarstva poljoprivrede NR Kine o suradnji na području poljoprivrede za 2017.-2018. godinu, kojemu je cilj unaprjeđenje postojeće suradnje. Akcijski plan podrazumijeva osnivanje Zajedničke hrvatsko-kineske radne skupine za poljoprivrednu suradnju, suradnju u istraživačkom radu na području biljnih genetskih resursa, oplemenjivanju ratarskih kultura, proizvodnji i doradi sjemena te ubrzanje i olakšavanje izvoznih procedura.

S ciljem otvaranja  kineskog tržišta za proizvode životinjskog podrijetla podrijetlom iz RH, a na zahtjev hrvatskih subjekata u poslovanju s hranom koji su iskazali interes za izvoz svojih proizvoda u Kinu, Ministarstvo poljoprivrede je pokrenulo pregovore o odobravanju izvoza kože preživačaproizvoda ribarstva (konzerve), mlijeka i proizvoda od mlijeka, te mesa i proizvoda od mesa.

Trenutno iz RH u Kinu nije moguće izvoziti mlijeko i mliječne proizvode, meso i proizvode od mesa (peradi, svinja). RH je ispunila upitnik kineskog nadležnog tijela i dostavila ga AQSIQ-a na očitovanje, a čekamo povratnu informaciju od kineske strane o procjeni upitnika i datumu dolaska kineske inspekcije u pregled zainteresiranih objekata.

Očekujemo da će se kroz sadašnji posjet visokog izaslanstva NR Kine i razgovorima zamjenika ministra g. Dongyuoa i ministra Tolušića, ovaj dugogodišnji postupak (s kojim se susreću sve zemlje koje žele izvoziti u Kinu) ubrzati s ciljem učinkovite trgovinske suradnje između naše dvije zemlje. 



Stranica