Vukovar je temelj hrvatske države, simbol hrvatskog stradanja i otpora agresiji

Slika /slike/Priopcenja/Galerije/VRH_5162.png
Premijer Plenković naglasio je da je Vukovar simbol hrvatskog stradanja i otpora agresiji. Kazao je da će današnja izložba "Žrtva Vukovara 1991. u suvremenoj umjetnosti", uz već ranije otvorenu "Sloboda se njegovim imenom zove" omogućiti posjetiteljima da dobiju snažan dojam o važnosti Vukovara. Poručio je da se s poštovanjem moramo prisjećati hrvatskih branitelja i njihovih ratnih stradanja, kao i civilnih žrtava te nastaviti s procesuiranjem svih ratnih zločina.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je danas na otvorenju izložbe ŽRTVA VUKOVARA 1991. u suvremenoj umjetnosti temeljem međunarodnog natječaja za vizualne umjetnosti iz 2020./2021. u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici.
 
U prigodnom govoru, premijer Plenković je naglasio da je uvijek poseban osjećaj govoriti o Vukovaru - gradu simbolu hrvatskog stradanja i otpora agresiji. I uvijek, istaknuo je, to kod svih nas izaziva emocije, izmiješane osjećaje tuge i duboke zahvalnosti, pijeteta i ponosa prema žrtvama Vukovara i svim žrtvama Domovinskog rata.
 
"I danas otvarajući ovu izložbu "Žrtva Vukovara 1991. u suvremenoj umjetnosti", kojoj je Vlada Republike Hrvatske sa zadovoljstvom pokrovitelj čuvamo to sjećanje na grad heroj i na sve one poginule za slobodu Hrvatske nam domovine", kazao je Plenković.

Hrvatska je tada bila napadnuta, obranila se, ostvarila je svoju slobodu i demokraciju, podsjetio je premijer. "I upravo ovakva izložba suvremene umjetnosti uoči Dana sjećanja na jedan specifičan, ali jako prodoran i dojmljiv način nas vraća u to vrijeme i izaziva kod svih veliku zahvalnost", poručio je.

Vukovar i njegova uspomena zalog budućnosti Hrvatske
 
Premijer je naglasio da je Vukovar i njegova uspomena zalog i budućnosti Hrvatske.
 
"I stoga ćemo ovdje danas, ali i na Danu sjećanja sigurno biti pod dojmom da je Vukovar temelj hrvatske države, da se naših branitelja i njihovih ratnih stradanja moramo uvijek s poštovanjem prisjećati, kao i civilnih žrtava te nastaviti s procesuiranjem svih ratnih zločina", rekao je Plenković.
 
Također, kazao je Plenković, moramo nastaviti i s potporom Vukovaru, podsjetivši da je Vlada prvu sjednicu izvan Zagreba održala prije pet godina, na današnji dan u tom gradu.
 
Puno toga je od tada ostvareno, naveo je premijer, izdvojivši da je Vukovar u međuvremenu proglašen mjestom posebnog pijeteta, vukovarska bolnica je postala Nacionalna memorijalna bolnica, Hrvatska vojska vraćena je u Vukovar te je obnovljen i Vodotoranj.
 
"Uz brojne naše građane iz domovine i van Hrvatske i Vlada je dala doprinos obnovi vukovarskog Vodotornja", dodao je Plenković.  
 
Potpora Vukovaru
 
Premijer je kazao da je Vlada učinila napore te financirala brojne projekte kako bi život Vukovarki i Vukovaraca bio što kvalitetniji.

"Nema resora, nema projekta, bilo da je financiran nacionalnim ili europskim sredstvima, a da sa svim svojim entuzijazmom i angažmanom nismo učinili napore za kvalitetniji život Vukovarki i Vukovaraca", rekao je Plenković.
 
To ćemo činiti i dalje, poručio je, zato što smatramo da je to grad kojeg svi osjećamo kao da smo iz njega i kao da u njemu živimo bez obzira odakle bili i čime se bavili.
 
Predsjednik Vlade je kazao da će i ova današnja izložba, uz već ranije otvorenu "Sloboda se njegovim imenom zove" omogućiti posjetiteljima da dobiju snažan dojam o važnosti Vukovara.
 
Na kraju, zahvalio je organizatorima i autorima izložbe Idi Blažičko i Alexu Brajkoviću, Stjepanu Šandrku, Vjeranu Hrpki i Vladimiru Novaku.

Pisane vijesti