Vlada uputila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akvakulturi Hrvatskome saboru na prvo čitanje

Slika /slike/Priopcenja/2020_09_18akva.jpg
Na sjednici Vlade Republike Hrvatske održanoj 17. rujna 2020. godine prihvaćen je tekst Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akvakulturi te je upućen Hrvatskome saboru na prvo čitanje.

Glavne značajke izmjena i dopuna odnose se na usklađivanje Zakona o akvakulturi s nastalim izmjenama propisa Europske unije, i to poglavito u dijelu koji se odnosi na uzgoj tuna.  

Uvode se nove odredbe vezano uz uzgoj tuna, kao što je najveći kapacitet uzgoja tuna kojima raspolaže Republika Hrvatska i najveća ulazna količina ulovljenih divljih tuna koja se smije unijeti na uzgajališta na području Republike Hrvatske unutar kalendarske godine.

Radi omogućavanja sljedivosti tune pri stavljanju na tržište propisana je nova odredba o označavanju uzgojnih instalacija za uzgoj tuna.

Uvodi se Registar plovila u akvakulturi u koji će morati biti upisana sva plovila koja se koriste u akvakulturi.

Dodatno, Zakonom se predviđa da uz Ribarsku inspekciju Ministarstva poljoprivrede i Carinsku upravu Ministarstva financija inspekcijski nadzor u djelatnosti akvakulture provodi i Državni inspektorat.

Zaključno, Zakonom će se postići učinkovitija provedba inspekcijskog nadzora, kao i usklađivanje s izmjenama propisa Europske unije. Također će se omogućiti učinkovitija provedba svih propisa Europske unije koji uređuju uzgoj tuna u dijelu koji se odnosi na sljedivost i kontrolu.

„Tuna je najuspješnija hrvatska izvozna priča u području hrane, a akvakultura sektor u kojem bilježimo kontinuitet rasta proizvodnje. Prošle, 2019. godine ostvarili smo povećanje proizvodnje za 18% u odnosu na 2016. godinu dok je u istom razdoblju vrijednost proizvodnje narasla za ukupno 9%.  U 2019. godini izvoz proizvoda ribarstva i akvakulture je dostigao rekordnu vrijednost od skoro 209 mil. € što je u odnosu na 2016. godinu porast za 20%. Ovim izmjenama postojećeg Zakona idemo korak dalje prema kvaliteti naših proizvoda jer ojačavamo inspekcijske kapacitete i uvodimo parametre koji će omogućiti sljedivost proizvoda na kojoj toliko inzistiramo“, izjavila je ministrica Marija Vučković.

Pisane vijesti