Vlada RH donijela Odluku o donošenju Programa potpore za otočnu infrastrukturu za trženje kao pomoć u lancima opskrbe

Slika /slike/Priopcenja/market16112023.jpg
Vlada Republike Hrvatske je na 263. sjednici održanoj u četvrtak 16. studenog 2023. godine donijela Odluku o donošenju Programa potpore za otočnu infrastrukturu za trženje kao pomoć u lancima opskrbe.
Cilj Programa je pružiti financijsku potporu jedinicama lokalne samouprave na otocima kao područjima s posebnim razvojnim specifičnostima u izgradnji ili nadogradnji tržnica.

Tržnice su prodaji prostori od iznimnog značaja za lokalne zajednice za svakodnevnu ponudu sviježih i prerađenih poljoprivrednih proizvoda te su one osiguravatelj ekonomske sigurnosti poljoprivrednih proizvođača, posebno malih, lokalnih poljoprivrednika, izvor tradicionalne gastro ponude, ali i značajno turističko odredište svakog mjesta.

Prihvatljive mjere su izgradnja i/ili nadogradnja tržnice u vlasništvu jedinica lokalne samouprave na hrvatskim otocima na kojima je osiguran prostor za prodaju ribe i plasman proizvoda označenih zaštićenom oznakom izvornosti, zaštićenom oznakom zemljopisnog podrijetla ili kao zajamčeni tradicionalni specijalitet, kao i onih označenih kao Hrvatski otočni proizvod.

Osigurana sredstva su 2 milijuna eura s maksimalnim intenzitetom potpore od 100% prihvatljivih troškova, odnosno do 400 tisuća eura po korisniku potpore. Sredstva su osigurana u Državnom proračunu.

Pisane vijesti