Vlada će i dalje pomagati razvoj Zadra i Zadarske županije

Slika /slike/Priopcenja/DT Mršić_VRH.jpg
Predsjednik Vlade Andrej Plenković boravio je danas u Zadarskoj županiji.

Posjet je započeo u Zračnoj luci Zadar, gdje su predstavljeni njezini razvojni projekti. Premijer je tom prigodom poručio da će Vlada i dalje biti partner, prijatelj i generator razvoja Hrvatske, a ovo desetljeće bit će konačno lovljenje koraka s onim članicama Europske unije koje su razvijenije od nas.

Istaknuo je važnost zadarskog aerodroma za turizam Zadra i regije te najavio daljnju pomoć Vlade u njezinom razvoju.


U zadnjih šest godina u zadarsku Zračnu luku uloženo 130 milijuna kuna

Za Zadar i Zadarsku županiju posebno je važna prometna intermodalnost, odnosno infrastruktura koja uključuje zračnu luku, trajektnu luku i terminal Gaženica i željeznicu. Time Zadar postaje pravo jadransko središte, poručio je premijer.

Kada je riječ o projektima modernizacije zračne luke,  podsjetio je da je zadnjih šest godina u zadarski aerodrom uloženo 130 milijuna kuna te da su ubuduće na raspolaganju sredstva iz Nacionalnog plana otpornosti i oporavka, no tu su i nacionalna sredstva i vlastita sredstva zračne luke.

"Siguran sam da će ulaganja omogućiti daljnji rast prometa", rekao je Plenković i najavio Vladinu potporu razvojnim projektima zračne luke.
 
Govoreći o ovogodišnjoj turističkoj sezoni, naglasio je kako podaci govore o rekordnom broju turističkih dolazaka i noćenja, što se uklapa u cjelovitu politiku Vlade u kreiranju povoljnih okolnosti dolaska stranih turista u Hrvatsku.


Ova turistička sezona po mnogočemu rekordna

"Ovo je turistička sezona o kojoj ćemo govoriti i na Danima turizma u Šibeniku potkraj tjedna, kada ćemo rezimirati dosadašnje rezultate koji su u rangu onih iz 2019. Male su razlike u broju dolazaka i noćenja, ali ono što je puno važnije su prihodi i doprinosi turizma i s njime povezanih djelatnosti", kazao je premijer.

Također, izrazio je uvjerenje da će se rast BDP-a nastaviti i u četvrtom kvartalu, čemu su doprinijele i Vladine mjere.

Premijer Plenković čestitao je direktoru Zračne luke Zadar Josipu Klišmaniću na uspješnoj poslovnoj godini te ustvrdio kako se podaci o broju putnika, koje je predstavio prvi čovjek zračne luke, uklapaju u cjelovitu politiku Vlade Republike Hrvatske u kreiranju povoljne atmosfere dolazaka stranih turista u Hrvatsku.

"Koliko vidim, u Zadru ih se još očekuje barem 50 do 100 tisuća", dodao je Plenković, izrazivši zadovoljstvo proteklom turističkom sezonom koja će po mnogo čemu biti rekordna.

Nakon Zračne luke premijer je posjetio ribarsku luku u Gaženici. Tijekom boravka u Zadru sastao se i sa zadarskim županom Božidarom Longinom te je u Zadarskoj županiji prisustvovao potpisivanju sporazuma o sufinanciranju izrade studijske, projektne i natječajne dokumentacije za razvoj vodoopskrbe na uslužnom području Vodovoda Zadar vrijednog 50-ak milijuna kuna.

Predsjednik Vlade Plenković susreo se i sa zadarskim gradonačelnikom Brankom Dukićem, a potom je u povodu obilježavanja 31. obljetnice Dana obrane Zadra položio vijenac kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima Zadra u Domovinskom ratu.


Projekt vrijedan gotovo 100 milijuna kuna

Boravak u Zadarskoj županiji, premijer je završio je sudjelovanjem na završnoj konferenciji projekta „Studentski smještaj i prehrana u Novom kampusu Sveučilišta u Zadru“ i svečanom otvorenju Studentskog doma i studentskog restorana Diadora.
 
U izjavi za medije, po završetku svečanosti, predsjednik Vlade čestitao je na realizaciji projekta vrijednog nešto manje od 100 milijuna kuna koji je sufinanciran sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj.
 
"Ovaj projekt je dizanje kvalitete studentske usluge na zadarskom Sveučilištu na jedan viši nivo. To je dodana vrijednost koja se dugo čekala", rekao je.
 
Nadam se, dodao je Plenković, da će studentice i studenti koji će koristiti ovaj studentski dom i studentski restoran također biti zadovoljni.
 
Premijer je kazao da je imamo kvalitetne sastanke sa županom Božidarom Longinom i gradonačelnikom Brankom Dukićem, s kojima razgovarao o projektima važnima za razvoj grada i županije. Bilo je riječi i o razvoju otoka, koji su, kako je rekao, jedan od ključnih prioriteta župana te brojnih gradonačelnika i načelnika.
 
"Vlada je tu da im u tom procesu pomogne", poručio je Plenković.
 

Vladina potpora ribarima i ribarstvu kao važnoj gospodarskoj grani
 
Predsjednik Vlade osvrnuo se i na posjet Ribarskoj luci Gaženica, rekavši da mu je bilo drago vidjeti njezin razvoj i napredak. Naglasio je da je Zadarska županija centar hrvatskog ribarstva i pohvalio kvalitetnu infrastrukturu luke Gaženica. 
 
Podsjetivši na Vladine pakete mjera pomoći hrvatskim ribarima, premijer je istaknuo da će Vlada i dalje voditi računa o ribarima i ribarstvu kao važnoj gospodarskoj grani.
 
Podsjetio je i da je posjetio Zračnu luku Zadar, u koju je u posljednjih šest godina uloženo više od 130 milijuna kuna.
 
"Ostvaren je sjajan rezultat i stigla je i milijunta putnica u Zadarsku zračnu luku", kazao je Plenković, naglasivši da se do kraja godine očekuje milijun i 100 tisuća putnika, što je za gotovo 300 tisuća više nego u rekordnoj 2019.

Pisane vijesti