Vatrogascima isporučeno preostalih 15 vatrogasnih vozila financiranih iz sredstava naknade za općekorisne funkcije šuma

  • Slika /slike/Priopcenja/2021_8_2_Vatrogasna.jpg
  • Slika
  • Slika
U prostorima Državne vatrogasne škole u Zagrebu u ponedjeljak, 2. kolovoza 2021. godine, održana je svečana primopredaja vatrogasnih pick-up vozila. Dio vozila je ranije isporučen, a na današnjoj, četvrtoj u nizu, dodjeli vatrogasnih vozila isporučeno je preostalih 15 vozila. Svečanosti su prisustvovali državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Šime Mršić, glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković te izaslanici vatrogasnih organizacija.

Vatrogasna vozila nabavljena su temeljem Ugovora o provedbi aktivnosti opremanja i osposobljavanja vatrogasnih zajednica za 2019. godinu zaključenog između Ministarstva poljoprivrede i Hrvatske vatrogasne zajednice te Programa opremanja i osposobljavanja vatrogasnih zajednica za 2019. godinu. Iz sredstava naknade za općekorisne funkcije šuma za vatrogasne organizacije nabavljeno je ukupno 75 kombiniranih i 58 pick-up vozila ukupne vrijednosti veće od 27 milijuna kuna.

„Ministarstvo poljoprivrede kontinuirano godišnje iz sredstava naknade za korištenje općekorisnih funkcija šuma pridonosi jačanju kapaciteta zaštite šuma i šumskog zemljišta od požara i ublažavanju ovoga rastućeg rizika. Hrvatsko vatrogastvo u proteklih nekoliko godina ojačano je za preko 400 vozila, dok je putem EU fondova izgrađeno pedesetak vatrogasnih domova. Za opremanje vatrogasnih zajednica RH, vatrogasnom opremom, osobnom zaštitnom opremom i vatrogasnim vozilima, za prethodnu godinu isplaćeno je ukupno 35,7 milijuna kuna, a financiranje se nastavlja u skladu s Programom opremanja i osposobljavanje vatrogasnih zajednica za razdoblje 2020. do 2023. godine“, izjavio je državni tajnik Mršić.

Također, Ministarstvo financijski sudjeluje i u projektu „Modernizacija vozila vatrogasnih postrojbi Republike Hrvatske“ s iznosom od 37,9 milijuna kuna te je i ključan dionik Programa aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku.

Pisane vijesti