Vatrogasci su ogroman doprinos našem sustavu domovinske i nacionalne sigurnosti

  • Slika /slike/Priopcenja/VRH_0839.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Premijer Plenković naglasio je da je vatrogastvo važna i plemenita aktivnost, kazavši da Hrvatska ima 33 tisuće dobrovoljnih i profesionalnih vatrogasaca. Zahvalio im je svima na zahtjevnom, odgovornom i važnom poslu, koji krase zajedništvo, nesebičnost i požrtvovnost.Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je danas na svečanoj proslavi 145. obljetnice Hrvatske vatrogasne zajednice u Koncertnoj dvorani „Vatroslav Lisinski“ u Zagrebu. Uz predsjednika Vlade bili su potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović te ministrica poljoprivrede Marija Vučković.
 
Čestitavši Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici obljetnicu njihova postojanja, premijer Plenković je u svom govoru istaknuo da je 145. godina vatrogastva u Hrvatskoj zaista ogromno postignuće i velika čast i ponos za sve vatrogasce, koji skoro stoljeće i pol daju potporu hrvatskom narodu i građanima diljem Hrvatske u vrijeme različitih elementarnih nepogoda. 
 
Vatrogastvo je važna i plemenita aktivnost
 
Premijer je naglasio da je vatrogastvo važna i plemenita aktivnost, izrazito društveno korisna, aktivnost koja objedinjuje. 
 
Kazao je da je stekao dojam obilazeći Hrvatsku, da su u ruralnim sredinama dobrovoljna vatrogasna društva, uz nogometne klubove i lovačka društva, najbitnije institucije koje mogu postojati i koje vežu ljude od najmlađih dana. "I zadržavaju ih u društvenom kontaktu i okupljanju za cijeli život s brojnim korisnim aktivnostima, prije svega zajedništvom, nesebičnošću i požrtvovnošću koja krasi ovaj humani i odgovorni poziv", dodao je Plenković. 
 
Rekao je da u Hrvatskoj ima 33 tisuće dobrovoljnih i profesionalnih vatrogasaca, što je, naglasio je premijer, ogroman doprinos našem sustavu domovinske i nacionalne sigurnosti. Stoga je od srca zahvalio vatrogascima na njihovom zahtjevnom, odgovornom i važnom poslu. 
 
"U tom poslu smo proveli puno sati skupa proteklih nekoliko godina, puno smo razgovarali i mislim da smo u tom dijalogu pronašli prava rješenja kako bismo nagradili tu 145. godina staru tradiciju vatrogastva u Hrvatskoj i dali mu u protekle dvije godine novi institucionalni i zakonski okvir, veća proračunska i kvalitetnija materijalna sredstva", ustvrdio je Plenković. 
 
Za potrebe Hrvatske vatrogasne zajednice osigurano gotovo 370 milijuna kuna
 
Premijer je izrazio zadovoljstvo da se, temeljem novog Zakona o vatrogastvu, Hrvatsku vatrogasnu zajednicu podiglo na razinu Središnjega državnog ureda.
 
"Integrirali smo ljude koji su bili u Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici, izvukli smo jedan dio koji je bio u civilnoj zaštiti i to je sada jedan koherentan, velik i cjelovit ustrojstveni dio državne uprave koji kvalitetno funkcionira sa svim ostalima", rekao je Plenković.     
 
Naveo je da povećana izdvajanja iz državnog proračuna sada iznose gotovo 370 milijuna kuna, što je bitan doprinos, smatra premijer, za financijsko funkcioniranje Hrvatske vatrogasne zajednice. 
 
Kazao je da je od 2017. godine uloženo više od 250 milijuna eura za vatrogastvo i civilnu zaštitu, spomenuvši projekt "Modernizacija vozila vatrogasnih postrojbi Republike Hrvatske", koji koordinira Ministarstvo unutarnjih poslova i kroz koji je nabavljen dio vatrogasnih vozila, a drugi dio vozila osiguran je putem Ministarstva poljoprivrede.  
 
U Vučevici najveći trening centar za vatrogasce u ovom dijelu Europe
 
Premijer je izrazio zadovoljstvo i da će se, u okviru projekta FIRESPILL i u sklopu prekograničnog programa INTERREG Italija – Hrvatska, na području Vučevice izgraditi najveći trening centar za vatrogasce u ovom dijelu Europe. 
 
Sve što smo učinili u Divuljama u smislu Operativnog vatrogasnog zapovjedništva, kazao je Plenković, govori o tome da je Hrvatska vatrogasna zajednica na jednoj visokoj razini funkcioniranja.  
 
"Na Vladi je da vam osigura odgovarajuća sredstva kako bismo još više podigli razinu funkcioniranja, a ovo drugo vi radite znanjem, srcem i entuzijazmom, upravo onako kako i glasi vaše geslo: Vatru gasi, brata spasi", zaključio je predsjednik Vlade.

Pisane vijesti