Uzgoj bijele ribe porastao za 80 posto u pet godina

Slika /slike/Priopcenja/01-325.jpg
U Dubrovniku se održava 24. Susret ribara HOK-a na kojem sudjeluju predstavnici nadležnih ministarstava i institucija te Ceha ribarstva i akvakulture HOK-a.

Glavne teme ovogodišnjeg skupa su aktualno stanje i perspektive hrvatskog ribarstva, Operativni programu za pomorstvo i ribarstvo RH za programsko razdoblje 2014. - 2020. godine te o inspekcijski nadzor u ribarstvu.
 
Pomoćnik ministrice poljoprivrede Ante Mišura izjavio je: „Slušamo prijedloge ribara, razgovaramo i sa znanstvenicima, a na koncu predlažemo prave mjere za osiguranje stabilnosti flote, ali i održivog ribolova. Nagle mjere i smanjenja donose problem sa sektorom jer se gubi velik dio flote koji se poslije ne može vratiti.“, te je napomenuo kako je zabrana ribolova u Jabučkoj kotlini dala velike rezultate.
 
Predstavnici Ceha ribara tijekom Susreta su istaknuli kako je cilj postići stabilnost i u kočarskom sektoru iako su oni suočeni s brojnim izazovima i ograničenjima, te održati značaj malog ribolova. Naglašeno je kako je uzgoj bijele ribe, od toga najviše komarče, lubina i plavorepe tune, porastao za 80 posto u posljednjih pet godina. Zaključak je da se treba više raditi na uređenju tržišta, poticanju proizvodnje domaće ribe, ali i njene potrošnje.
 
U sklopu Susreta održana je i sjednica Ceha ribarstva i akvakulture HOK-a s predstavnicima Uprave ribarstva Ministarstva poljoprivrede.

Foto: HINA/Baldo Marunčić

Pisane vijesti