Uspješni pokazatelji provedbe projekta e-doniranje

Slika /slike/Priopcenja/2020_05_14Doniranje.jpg
Ministarstvo poljoprivrede pokrenulo je komunikacijsku platformu za brže i jednostavnije povezivanje donatora i posrednika u lancu doniranja hrane, koja je nastala 2018. godine pod nazivom e-doniranje. Korištenje sustava je dobrovoljno i besplatno za sve korisnike, a trenutno ga koristi 25 donatora i 84 posrednika u lancu doniranja hrane.

Sustav funkcionira tako da donatori mogu na jednostavan način prijaviti viškove hrane, a administrator sustava, umjesto donatora, pronalazi adekvatnog posrednika koji može preuzeti ponuđenu hranu. Donatorima se omogućava da na jednostavan i brz način izvrše podjelu viškova hrane namijenjene osobama u potrebi, a posrednicima u lancu doniranja hrane da na jednostavan i transparentan način dođu do hrane za svoje korisnike. Sustav je za vrijeme pilot faze primjene, u trajanju od godinu dana, testiran na ograničenom broju posrednika i donatora, a provedena je anketa među korisnicima koji su sudjelovali u pilotu te su isti ocijenili da je sustav jednostavan za korištenje i da olakšava i ubrzava doniranje hrane.

IT sustav za doniranje hrane je prezentiran i na radionicama za doniranje hrane koje su provedene krajem 2019. i početkom ove godine u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku i Puli te je interes za korištenjem ovog sustava u porastu. Navedeno dokazuje i činjenica da su se u periodu od listopada 2019. godine do ožujka 2020. godine, količina donirane hrane i broj donatora udvostručili, a broj posrednika čak i utrostručio.

Ova platforma se pokazala kao koristan alat za podjelu mliječnih proizvoda koje je Ministarstvo poljoprivrede otkupilo u sklopu provedbe privremene izvanredne mjere pomoći malim mljekarama s problemima u poslovanju uzrokovanih epidemijom bolesti COVID-19. Do danas je putem IT sustava za doniranje hrane podijeljeno 114 tona mliječnih proizvoda prema 58 posrednika u lancu doniranja hrane koji pružaju usluge socijalne samoposluge, pučke kuhinje te općenito podjele hrane osobama u potrebi.

Ovim putem pozivamo sve subjekte u poslovanju s hranom i humanitarne organizacije koje se bave posredovanjem u doniranju hrane, da se uključe u e-doniranje te doprinesu društveno i okolišno odgovornom te socijalno osjetljivom poslovanju svojih tvrtki, odnosno udruženja. Više informacija saznajte na https://poljoprivreda.gov.hr/e-doniranje/3909.

Pisane vijesti