Uputa potrošačima o označavanju svježeg voća i povrća

Slika /slike/Priopcenja/2021_3_12_oznacavanje.jpg
Kada se voće i povrće prodaje u nezapakiranom (rasutom obliku) obliku obvezni podaci na voću i povrću moraju biti čitljivi i na vidljivom mjestu. Proizvodi se smiju nuditi na prodaju pod uvjetom da trgovac na malo (u maloprodaji) istakne dodatno i čitljivo pojedinosti podataka o zemlji podrijetla i prema potrebi klase, sorte ili trgovačkog tipa na takav način da se ne obmanjuje potrošača.
 
Ukoliko se voće i povrće prodaje zapakirano podaci o označavanju moraju biti vidljivo i čitljivo naznačeni na jednoj strani pakiranja, neizbrisivo otisnuti izravno na pakiranje ili na naljepnici koja je sastavni dio pakiranja ili je na njega pričvršćena. Tako u slučaju voća i povrća na koje se primjenjuju samo opći tržišni standardi trebaju se dati informacije o nazivu voća ili povrća, nazivu i adresi onoga koji pakira i/ili otprema robu i puni naziv zemlje podrijetla. Također, agrumi, breskve, nektarine, jabuke, jagode, kivi, kruške, stolno grožđe, paprike, rajčice i zelene salate, kovrčave endivije, širokolisne endivije (batavije) i banane podliježu posebnom tržišnom standardu. Tako se primjerice u slučaju jabuke trebaju navesti slijedeće informacije:
  • naziv i fizička adresa onoga koji robu pakira i/ili otprema;
  • „Jabuke”, ako sadržaj nije vidljiv izvana;
  • naziv sorte, ili nazivi različitih sorti kod mješavina jabuka. (Naziv sorte može se zamijeniti sinonimom. Trgovački naziv može se navesti samo kao dodatak uz naziv sorte ili sinonim).
  • zemlja podrijetla (obavezno) i, neobvezno, područje u kojoj su uzgojeni ili državni, regionalni ili lokalni naziv mjesta. Kod mješavina jasno različitih sorti jabuka različitog podrijetla, uz naziv pojedine sorte navodi se svaka zemlja podrijetla;
  • klasa;
  • veličina (minimalne i maksimalne veličine promjera u mm ili težine u g), ili broj komada za voće pakirano u redove i slojeve (nije propisana ujednačenost veličine za plodove klase II. pakirane u prodajnim pakiranjima ili rasutom stanju);
  • službeni kontrolni žig (neobavezno),
  • neto količina. 
Pakiranja neto mase 5 kg ili manje koja sadrže mješavinu različitih vrsta voća, povrća ili voća i povrća mogu se staviti na tržište pod uvjetom da su proizvodi ujednačene kvalitete, da je svaki proizvod usklađen s općim ili posebnim tržišnim standardima, da je pakiranje označeno na propisani način i da mješavina nije takva da dovede potrošača u zabludu.
 
U slučajevima kada su proizvodi u mješavini podrijetlom iz više od jedne države članice ili treće zemlje, nazivi zemalja podrijetla umjesto punim nazivom mogu se navesti na ova tri načina:
  • "mješavina voća iz EU-a", "mješavina povrća iz EU-a" ili "mješavina voća i povrća iz EU-a";
  • "mješavina voća iz zemalja izvan EU-a", "mješavina povrća iz zemalja izvan EU-a" ili "mješavina voća i povrća iz zemalja izvan EU-a";
  • "mješavina voća iz EU-a i iz zemalja izvan EU-a", "mješavina povrća iz EU-a i iz zemalja izvan EU-a" ili "mješavina voća i povrća iz EU-a i iz zemalja izvan EU-a".


Pisane vijesti