U Zagrebu otvoren Centar za sigurnost i kvalitetu hrane

Slika /slike/Priopcenja/318894152_1315977945912444_7883438219393420179_n.jpg
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je kao izaslanica predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića u srijedu, 14. prosinca 2022. godine, u nazočnosti izaslanice ministra zdravstva Vere Katalinić Janković, gradonačelnika Grada Zagreba Tomislava Tomaševića, dekana Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Ivice Kisića, v.d. ravnatelja Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU Dragana Jelića  i ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ Branka Kolarića sudjelovala na obilježavanju Dana Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“  i svečanom otvorenju Centra za sigurnost i kvalitetu hrane u Zagrebu.

NZJZ „Dr. Andrija Štampar“ je u suradnji s Agronomskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu osmislio projekt Centra za sigurnost i kvalitetu hrane, a ta je vrijedna investicija realizirana najvećim dijelom zahvaljujući potpori iz Europskog fonda za regionalni razvoj, putem natječaja Ministarstva znanosti i obrazovanja i uz potporu Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije te pomoć Ministarstva poljoprivrede u financiranju pripremnih aktivnosti i ostvarivanju preduvjeta za nastanak Centra.

Ministrica Vučković naglasila je kako ova Vlada i Ministarstvo poljoprivrede opskrbu sigurnom, kvalitetnom, hranom uvrštava u prioritetna pitanja, što dokazuje i niz ulaganja u unaprjeđenje nacionalnih sustava kontrole hrane, ulaganja u logističko-distributivne centre i unapređenje sustava doniranja hrane u  okviru Nacionalnog plana za oporavak i otpornost, promicanje koncepta Jednog zdravlja te unaprjeđenje zakonodavnog okvira, ali i podrška ovom Centru u Zagrebu koji će dodatno osigurati pozicioniranje Republike Hrvatske kao regionalnog lidera u području sigurnosti hrane. Kada je riječ o kvaliteti proizvoda, ministrica Vučković ovom je prilikom podsjetila i na činjenicu da Hrvatska danas na razini EU ima čak 38 poljoprivredna i prehrambena proizvoda zaštićene oznake izvornosti ili zemljopisnog podrijetla što joj donosi visoko 7. mjesto u EU, a uskoro će službeno biti registrirana još 4 hrvatska proizvoda. Također, Ministarstvo poljoprivrede je u cilju dodatnog isticanja i pozicioniranja kvalitetnih hrvatskih proizvoda uspostavilo dobrovoljni nacionalni sustav kvalitete „Dokazana kvaliteta“, oznake kojom su trenutačno označeni voće, povrće, konzumna jaja i meso peradi, dok je u postupku obrade i specifikacija oznake za svinjsko meso.
 
U  Centru za sigurnost i kvalitetu hrane izotopnom će se analizom moći utvrditi geografsko porijeklo hrane i dobiti potvrda da prehrambeni proizvod uistinu potječe iz Hrvatske, a moći će se i precizno odrediti iz kojeg dijela zemlje dolazi. Ovo je ujedno i najveće ulaganje u sustav javnog zdravstva u posljednjih 50 godina u Republici Hrvatskoj, kojim će omogućiti i uspostava aktivne suradnje s centrima izvrsnosti i referentnim centrima za sigurnost hrane u Europskoj uniji i šire.  

Pisane vijesti