U Zadru održana konferencija “Održiva poljoprivreda i ribarstvo”

Slika /slike/Priopcenja/IMG_2354.jpg
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je s ravnateljem Uprave za ribarstvo Antom Mišurom u ponedjeljak, 5. lipnja 2023., u nazočnosti župana zadarskog Božidara Longina te predstavnika jedinica lokalne i regionalne samouprave, akademske zajednice i proizvođača u sektoru poljoprivrede i ribarstva sudjelovala na konferenciji “Održiva poljoprivreda i ribarstvo” koja se održala u zadarskom Centru za kreativne industrije u organizaciji Zadarskog lista.

Tom prilikom ministrica Vučković podsjetila je kako koncept održivosti podrazumijeva balans između ekonomske, socijalne i okolišne održivosti, istaknula važnost ulaganja u zelenu arhitekturu, ali i rast i razvoj konkurentnosti i produktivnosti hrvatske poljoprivrede i ribarstva, osiguranja poštenog dohotka poljoprivrednicima te priuštive hrane svim građanima. Također, naglasila je uspješnost Zadarske županije kada je u pitanju korištenje europskih fondova za razvoj poljoprivrede, ribarstva i akvakulture.

Naime, u ovoj je županiji iz Programa ruralnog razvoja odobrena potpora u vrijednosti od gotovo 122 milijuna eura, pri čemu se kroz više od pet stotina projekata Mjere 6 poticao razvoj malih i mladih poljoprivrednih gospodarstava, ali i pokretanje i razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti, povezujući poljoprivredu i turizam. Uz to, putem Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo u Zadarskoj županiji odobreno je više od 111 milijuna eura potpore, što uključuje važna ulaganja u razvoj akvakulture te projekte luke Gaženice i Vela Lamjana. 
  
Tijekom panel rasprave u dva bloka se govorilo o poljoprivredi i ribarstvu. U prvom dijelu o ribarstvu najviše se govorilo o  održivom ribarstvu te iskorištavanju mora u skladu s načelima održivosti kako bi se sačuvala krhka ravnoteža morskih ekosustava. Kada je u poljoprivredi riječ, panelisti su se složili kako je cilj poticati i razvijati proizvodnju koja je temeljena na znanju i iskorištavanju obnovljivih prirodnih resursa.

U panel raspravi sudjelovao je ravnatelj Uprave za ribarstvo Ante Mišura, Leon Grubišić iz Instituta za oceanografiju i ribarstvo, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije Daniel Segarić, predsjednica Uprave tvrtka Enna fruit Sanja Burić, predsjednik Udruženja ribarstva pri HGK Ivan Birkić te predsjednik Udruge vinara Zadarske županije Radoslav Bobanović.   

Pisane vijesti