U Višegradu zatraženi fleksibilnost i ubrzano odobravanje strateških planova

  • Slika /slike/Priopcenja/20220304_100641.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
U Višegradu je pod mađarskim predsjedanjem organiziran sastanak ministara poljoprivrede Višegradske skupine u proširenom formatu (Češka, Mađarska, Poljska, Slovačka, Bugarska, Hrvatska, Rumunjska i Slovenija). Hrvatsku su na sastanku predstavljao državni tajnik Zdravko Tušek i ravnateljica Uprave za poljoprivrednu politiku, EU i međunarodnu suradnju Anita Sever-Koren. 

Sastanak je pratio i povjerenik Europske komisije za poljoprivredu i ruralni razvoj, g. Janusz Wojciechowski. Na dnevnom redu su bile tri teme: doprinos strateških planova država članica u ostvarenju pravednije i zelenije europske poljoprivrede, uloga poljoprivrede i zaštite tla u postizanju ciljeva klimatske neutralnosti te učinci kratkog lanca opskrbe na održivost prehrambenog sustava.

Državni tajnik Tušek je informirao o važnim elementima nacrta hrvatskog strateškog plana te pozvao Komisiju na što skorije usvajanje nacionalnih strateških planova, kako bi poljoprivrednici na vrijeme bili upoznati s uvjetima za dobivanje potpora od 2023. godine. Istaknuo je već ostvareni napredak i daljnje planove u primjeni mjera povoljnih za klimu i okoliš. Istovremeno, naglasio je značaj osiguranja prehrambene sigurnosti, osobito u uvjetima trenutne krize uzrokovane sukobom u Ukrajini. S ovom temom usko je vezana potreba jačanja kratkih lanaca opskrbe, za što su u Hrvatskoj između ostaloga osigurana financijska sredstva unutar Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

Na sastanku je potpisana zajednička izjava u kojoj predstavnici osam država zastupljenih na sastanku pozivaju Europsku komisiju na ubrzano odobravanje strateških planova i na uvažavanje različitih polaznih pozicija država članica, uz isticanje podataka za okolišne i klimatske pokazatelje za koje su države proširene Višegradske skupine već premašile ambicije utvrđene na razini Europske unije.

Povjerenik Wojciechowski potvrdio je da će Europska komisija uskoro objaviti svoje očitovanje na dostavljene strateške planove. Naglasio je važnost većeg doprinosa poljoprivrede okolišnim ciljevima EU-a, ali i pri tome istaknuo kako će se u ocjeni strateških planova uzeti u obzir različite polazne pozicije država članica i njihove mogućnosti. Podsjetio je na temeljnu važnost prehrambene sigurnosti, koja je ponekad u suprotnosti s klimatskim ambicijama, pogotovo u izvanrednim situacijama poput one kojoj trenutno svjedočimo.

 

Pisane vijesti