U Svetom Ivanu Zelini otvorena 53. Izložba vina kontinentalne Hrvatske

Slika /slike/Priopcenja/IMGx_6496.JPG
Ravnatelj Uprave za potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju Goran Lipavić je u petak, 18. lipnja 2021. godine, u Svetom Ivanu Zelini sudjelovao na otvaranju 53. Izložbe vina kontinentalne Hrvatske u nazočnosti župana Zagrebačke županije Stjepana Kožića i  gradonačelnika Svetog Ivana Zeline Hrvoja Košćeca. U sklopu spomenute izložbe, koja se održava već duže od stoljeća, od 2019. godine dodjeljuju se i nagrade za najbolje ocjenjena vina Zagrebačke županije.

Ovogodišnji ukupni županijski šampion je Vinarija Šimanović s Tramincem iz berbe 2016. godine. Također, Traminac iste vinarije iz berbe 2018. godine proglašen je najboljim bijelim mirnim vinom s ostatkom sladora, a njihova Frankovka iz berbe 2018. godine najboljim ružičastim i crnim mirnim vinom. Nagradu za najbolje bijelo mirno suho vino dobio je OPG Crnić za Zeleni silvanac, najboljim pjenušavim vinom proglašen je pjenušac Rose Bella Kezele Vina, dok je za najbolje vino iz posljednje godine berbe osvojio OPG Josip Rajaković za Sauvignon iz izborne berbe prosušenih bobica.
 
„Zagrebačka županija poznata je po svojim kvalitetnim vinima o čemu najbolje govori više od 13 tisuća hektolitara vina sa zaštićenom oznakom izvornosti u prošloj godini. Pomažemo našim vinarima da nastave u dobrom smjeru nizom različitih mjera koje ostvaruju željene efekte - putem Nacionalnog programa pomoći sektoru vina od 2014. godine u Zagrebačkoj županiji odobrena je potpora od ukupno 11,1 milijuna kuna što je omogućilo realizaciju projekata ukupne vrijednosti 27,5 milijuna kuna, a i ove godine smo osigurali  kriznu potporu hrvatskim vinarima zbog okolnosti poslovanja u pandemiji kroz dvije mjere ukupne vrijednosti 20 milijuna kuna“, izjavio je ovom prilikom ravnatelj Lipavić te dodao kako je Ministarstvo poljoprivrede uspostavilo jasnu poveznicu između prepoznatljivih hrvatskih regija i hrvatskih vina putem četiri regionalne organizacije vinara i vinogradara. 
 
U tu je svrhu ove godine usvojen trogodišnji Program sufinanciranja rada regionalnih organizacija vinara i vinogradara vrijedan 6 milijuna kuna, od čega je za 2021. godinu osiguran iznos od 2 milijuna kuna. Na razini EU priznato je 17 hrvatskih zaštićenih oznaka izvornosti vina, od kojih je 15 oznaka zaštićeno na podlozi zemljopisnih područja uzgoja vinove loze, odnosno vinogradarskih podregija.

Pisane vijesti