U Splitu predstavljene strategije razvoja poljoprivrede i akvakulture

  • Slika /slike/Priopcenja/2020_06_19Split1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković sa suradnicima je u petak, 19. lipnja 2020. predstavila u Splitu Strategije poljoprivrede 2020. – 2030. „Više od farme“ i Strategije razvoja akvakulture 2020. - 2030. „Više od ribnjaka“, nastale suradnjom Ministarstva poljoprivrede i Svjetske banke te rada domaćih i stranih stručnjaka, uz konzultacije s velikim brojem predstavnika proizvođača, znanstvenika i šire javnosti. Nakon predstavljanja strategija ministrica Vučković je dodijelila novih 74 ugovora u sklopu mjera 6 i 8, sa sveukupnim odobrenim iznosom potpore u vrijednosti od gotovo 12 milijuna kuna iz Programa ruralnog razvoja RH 2014. – 2020.

Strategija poljoprivrede temelji se na ostvarenju strateške vizije razvoja hrvatske poljoprivrede, a to je prvenstveno proizvodnja veće količine hranjive i visokokvalitetne hrane po konkurentnim cijenama, održivo upravljanje prirodnim resursima u promjenjivim klimatskim uvjetima te doprinos poboljšanju kvalitete života i povećanju zaposlenosti u ruralnim područjima, koja će se ostvariti postizanjem četiri strateška cilja. Aktivnosti za njihovo ostvarenje definirane su u planu provedbe, a osnovni je zahtjev strategije poljoprivrede učinkovitije korištenje javnih sredstava, kroz bolje usmjeravanje poljoprivrednih potpora i poboljšanje apsorpcije EU sredstava za ruralni razvoj. Strategija razvoja akvakulture za period 2020. – 2030. u definiranim strateškim ciljevima ističe unaprjeđenje gospodarski i tržišno održivog sektora akvakulture, veću učinkovitost vrijednosnog lanca i konkurentnosti hrvatskih proizvoda akvakulture na inozemnim i domaćem tržištu, što će u konačnici rezultirati integriranim teritorijalnim razvojem ruralnih i obalnih područja te povećanjem zaposlenosti lokalnog stanovništva i podizanjem životnog standarda u tim područjima.

Pri završetku predstavljanja strategija ministrica Vučković je u Splitu uručila novih 68 ugovora za mjeru 6, tip operacije 6.3.1. „Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava“, s ukupnim odobrenim iznosom potpore od 7,6 milijuna kuna te novih 6 ugovora za mjeru 8, tip operacije 8.5.2. „ Uspostava i uređenje poučnih staza, vidikovaca i ostale manje infrastrukture“, s ukupnim odobrenim iznosom potpore 4,3 milijuna kuna iz Programa ruralnog razvoja RH 2014. – 2020.
 
„Današnjim predstavljanjem strategija i dodjelom ugovora zaokružujemo jedan uspješan tjedan u kojem smo pokazali kako Hrvatska kroz ovaj dokument, ali i kroz Program ruralnog razvoja ima veliki potencijal za unaprijediti rezultate svog poljoprivrednog sektora. Ovo je rezultat višemjesečnih napora brojnih dionika u sektoru poljoprivrede, a mi i idući tjedan neumorno nastavljamo predstavljati strategije diljem Hrvatske, ističući njezinu važnost kao ključnog čimbenika za unaprjeđenje gospodarskog razvoja poljoprivrede i akvakulture“, zaključuje ministrica Vučković.

Nakon Vukovara, Opuzena i Splita nacrte strategija će predstavljati tim Ministarstva poljoprivrede u Osijeku 23. lipnja, u Poreču 24. lipnja, u Varaždinu i Bjelovaru 25. lipnja te u gradovima diljem Hrvatske u narednim tjednima.

Pisane vijesti