U Slovačkoj održan sastanak ministara poljoprivrede V4+4+EK

Slika /slike/Priopcenja/w4.jpg
Dana 7. listopada 2022. u mjestu Pezinok u Slovačkoj održan je sastanak ministara poljoprivrede Višegradske skupine (Češka, Mađarska, Poljska i Slovačka) te ministara poljoprivrede Bugarske, Hrvatske, Rumunjske i Slovenije. Hrvatsku je na sastanku predstavljala ministrica poljoprivrede Marija Vučković. Sastanku se pridružio i povjerenik Europske komisije za poljoprivredu i ruralni razvoj Janusz Wojciechowski.

Ministri su razmijenili stajališta o razvoju ugljične poljoprivrede, prijedlogu smanjenja korištenja pesticida u poljoprivredi te aktualnom stanju na tržištu poljoprivrednih proizvoda u svjetlu sukoba u Ukrajini. Usvojena je zajednička izjava o ugljičnoj poljoprivredi, u kojoj se daju političke smjernice za budući zakonodavni prijedlog za certificiranje praksi ugljične poljoprivrede. Osobito, naglašava se važnost dobre analize učinka kako bi se definirale kvalitetne i učinkovite metode za mjerenje, praćenje i izvješćivanje o CO2 uklonjenog iz atmosfere, kao i pronalaska alternativnih izvora financiranja ugljične poljoprivrede.

Ministrica Vučković je po pitanju ugljične poljoprivrede iznijela iskustva i projekte koji se u tom području provode u Hrvatskoj. Naglasila je da se radi o praksama koje mogu za poljoprivrednike predstavljati dodatni izvor prihoda, pod uvjetom da se prije toga definiraju pouzdane metode mjerenja ugljika u tlu te razviju odgovarajući mehanizmi naknade, koji neće donijeti dodatne administrativne zahtjeve za poljoprivrednike. Pri tome ne treba zaboraviti osnovnu ulogu poljoprivredne politike, naime osiguranje primjerenog dohotka za poljoprivrednike i priuštivu hranu za potrošače.

U dijelu rasprave posvećenom korištenju pesticida, ministrica Vučković načelno je pozdravila prijedlog Europske komisije, kojim se želi smanjiti negativan utjecaj pesticida na zdravlje ljudi i okoliša, uz uvažavanje specifičnosti država članica. Istovremeno, upozorila je da u trenutnim okolnostima rasta troškova u proizvodnji hrane treba voditi više računa o ekonomskoj održivosti poljoprivredne proizvodnje.

Govoreći o stanju na tržištu hrane, ministrica Vučković ukazala je na zabrinjavajući trend inflacije, osobito za hranu. Pozdravila je mjere koje je usvojila Europska komisija radi stabilizacije cijena i pozvala Komisiju na daljnje korake s ciljem održavanja razine i isplativosti poljoprivredne proizvodnje.

Pisane vijesti