U Sinju otvoren 16. Nacionalni sajam pršuta

  • Slika /slike/Priopcenja/Pršut5.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je s ravnateljicom Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva Jelenom Đugum u petak, 4. lipnja 2021. godine, u nazočnosti župana Splitsko-dalmatinske županije Blaženka Bobana, državnog tajnika Ministarstva turizma Tončija Glavine i gradonačelnika grada Sinja Mire Bulja otvorila 16. Nacionalni sajam pršuta u Sinju. Također, ministrica je prilikom posjeta županiji u nazočnosti načelnika Općine Hrvace Dinka Bošnjaka obišla Dječji vrtić Sretno dijete te održala sastanak s predstavnicima lokalne i regionalne samouprave na temu navodnjavanja, razvoja stočarstva te šteta od napada vukova.  

Nacionalni sajam pršuta, koji se već tradicionalno obilježava 16. godinu zaredom, promovira tradicionalan način proizvodnje suhomesnatih proizvoda u suradnji s novim standardima. U prosjeku na manifestaciji sudjeluje oko 70-tak izlagača s nekoliko tisuća posjetitelja, uz izlagače s područja Bosne i Hercegovine, Slovenije i Italije. Uz poštivanje epidemiološke situacije proizvođači pršuta, vrhunskog vina, sira i maslinovog ulja, kao i brojnih drugih tradicionalnih proizvoda koji nastaju na ruralnim područjima Dalmacije, Like i Slavonije te s područja otoka u Splitsko-dalmatinskoj županiji, će imati mogućnost izlaganja svojih proizvoda na štandovima, gdje ih posjetitelji mogu kušati i kupiti.

„Ponosni smo na autohtonost i raznovrsnost prehrambenih proizvoda koji su dio našeg gastronomskog identiteta. U posljednjih šest godina Hrvatska je na razini Europske unije zaštitila 31 poljoprivredni i prehrambeni proizvod, a tu spadaju Drniški, Dalmatinski, Istarski i Krčki pršut.  Također, u postupku registracije oznake na razini Europske unije, Republika Hrvatska ima trenutno 10 naziva proizvoda s prijelaznom nacionalnom zaštitom. Ovakvim projektima promoviramo domaće proizvode te doprinosimo održivosti proizvodnje, povećanju konkurentnosti i jačanju prepoznatljivosti autohtonih proizvoda, ali i Hrvatske kao destinacije“, istaknula je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.
 
Dodatno, ministrica Vučković sa suradnicima obišla je Dječji vrtić Sretno dijete u Općini Hrvace, financiran sredstvima Programa ruralnog razvoja. Projekt je vrijedan više od 4,5 milijuna kuna, a njime je realizirana jaslička grupa, osiguran je smještaj za 80 djece te kvalitetnije provođenje programa odgoja i obrazovanja.
 
U sklopu posjeta Općini Hrvace održan je i radni sastanak s predstavnicima lokalne i regionalne samouprave na kojem su teme bile navodnjavanje poljoprivrednih površina i razvoj stočarstva u županiji, kao i problematika napada vukova na stoku, pri čemu je župan Boban istaknuo potrebu za dodatnom pomoći stočarima pri zaštiti od napada i saniranju šteta nastalih napadom vukova.
 
Do sada je iz Programa ruralnog razvoja u Splitsko-dalmatinskoj županiji isplaćeno više od 476 milijuna kuna od 717 milijuna kuna odobrene potpore. U okviru Mjere 7 namijenjene razvoju temeljnih usluge i obnovi sela ugovorena su 72 projekta vrijednosti veće od 190 milijuna kuna, čime je, između ostalog, obuhvaćeno 11 ulaganja u građenje javnih sustava za vodoopskrbu, odvodnju i pročišćavanje otpadnih voda, 6 ulaganja u građenje nerazvrstanih cesta te čak 18 ulaganja u dječje vrtiće, između kojih je i onaj u Općini Hrvace. Također, u županiji je putem različitih COVID-19 mjera pomoći do sada isplaćeno 35,6 milijuna kuna.
 

Pisane vijesti