U promet puštena još jedna šumska prometnica financirana iz OKFŠ-a

Slika /slike/Priopcenja/slika2.png
Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Šime Mršić je s ravnateljicom Uprave šumarstva, lovstva i drvne industrije Renatom Ojurović i voditeljem Službe za granicu PU sisačko-moslavačke Alenkom Vrđukom u srijedu, 16. lipnja 2021. godine, u Sisačko-moslavačkoj županiji prisustvovao službenom puštanju u promet obnovljene i uređenje šumske prometnice Beli Potok-Crkvine. Riječ je o projektu u Općini Topusko, financiranom iz sredstava naknade za korištenje općekorisnih funkcija šuma (OKFŠ) u vrijednosti većoj od 727 tisuća kuna.  Do sada je za održavanje šumskih i protupožarnih prometnica u šumama privatnih šumoposjednika uloženo više od 60 milijuna kuna iz OKFŠ-a.

„Pored primarne uloge šumskih prometnica u svrhu održivog gospodarenja šumama, njihova višestruka uloga ogleda se i kroz doprinos preventivnoj i represivnoj borbi protiv šumskih požara, a na područjima državne granice i kroz doprinos osiguranju njezine nepovredivosti i državnog područja Republike Hrvatske.  Upravo iz tog razloga od 2016. godine za održavanje više od 445 kilometara šumskih i protupožarnih prometnica na području cijele Republike Hrvatske Ministarstvo poljoprivrede je uložilo 60,5 milijuna kuna iz sredstava naknade OKFŠ-a“, izjavio je ovom prilikom državni tajnik Mršić.

U razdoblju od 2016. godine na području Sisačko-moslavačke županije uloženo je više od 4 milijuna kuna za održavanje 21,8 kilometara šumskih prometnica u privatnim šumama, dok je samo u 2021. godini planirana realizacija radova održavanja na šumskim prometnica dužine 21,7 kilometara u vrijednosti od gotovo 5 milijuna kuna.

Šume privatnih šumoposjednika (privatne šume) sastavni su dio šumskogospodarskog područja Republike Hrvatske i zauzimaju površinu od 661 720,89 hektara, što predstavlja 24 posto od ukupne površine svih šuma u Republici Hrvatskoj.
 
 

Pisane vijesti