U pripremi natječaj za male klaonice

Slika /slike/Priopcenja/Lili.jpg
Državni tajnici Zdravko Tušek i Šime Mršić zajedno s ravnateljicom Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane Tatjanom Karačić, ravnateljem Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane Zdravkom Baraćem te ravnateljem Uprave za potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju Goranom Lipavićem su u srijedu, 16. veljače 2022. godine, u prostorijama Ministarstva poljoprivrede održali sastanak s predstavnicima Hrvatske poljoprivredne komore i Hrvatskog saveza uzgajivača ovaca i koza na temu aktualnog stanja u ovčarskoj i kozarskoj industriji.
 
Teme sastanka su bile Pravilnik koji se odnosi na mjere prilagodbe propisa o hrani životinjskog podrijetla, poznatiji kao Pravilnik o fleksibilnosti, kao i novi Pravilnik o klanju životinja namijenjenih potrošnji u kućanstvu te mjere za unapređenje sektora ovčarstva i kozarstva, s naglaskom na natječaj za izgradnju malih klaonica u sklopu Programa ruralnog razvoja. 

Postojeći nacionalni Pravilnik o mjerama prilagodbe propisa o hrani životinjskog podrijetla iz 2015. godine je na razini Europske unije ocijenjen kao jedan od najprilagođenijih malim proizvođačima. Međutim, prema mišljenju domaćih proizvođača ne pokriva u potpunosti stvarne potrebe proizvođača, posebice na vrhuncu sezone klanja po pitanju dozvoljenih kapaciteta klanja, koji trenutno iznose 20 uvjetnih grla tjedno. Zbog nedostatka malih klaonica primjerenih potrebama malih proizvođača ovaca i koza u pojedinim područjima države ponovno je razmotren prijedlog proizvođača za povećanje dozvoljenih kapaciteta na 30 uvjetnih grla tjedno, a očekuje se da će prijedlog izmjena biti upućen u elektronsko savjetovanje do kraja veljače. U Hrvatskoj trenutno posluje ukupno 101 klaonica papkara i kopitara od kojih su njih 37 odobrene kao fleksibilne klaonice.

U pripremi je natječaj za male klaonice koji bi se financirao kroz Mjeru 4 Programa ruralnog razvoja s intenzitetom potpore 50 % te će biti objavljen do 1. travnja. Dosad je za sektor ovčarske i kozarske industrije u sklopu te mjere kroz 62 projekta odobrena vrijednost potpore u iznosu od 42 milijuna kuna.

Pisane vijesti