U Poreču otvorena 27. Vinistra

Slika /slike/Priopcenja/90fc5361-d219-4e9e-8b86-e4e48646f5e5.JPG
Ravnateljica Uprave za poljoprivredno zemljište, biljnu proizvodnju i tržište Sandra Zokić  je u petak, 18. lipnja 2021. godine, prisustvovala otvorenju 27. Vinistre u Poreču u nazočnosti posebnog savjetnika predsjednika Republike Hrvatske Velibora Mačkića, zastupnika u Hrvatskom saboru Marina Lerotića, župana Istarske županije Borisa Miletića, zamjenika župana Istarske županije Tulija Demetlike, zamjenika župana Primorsko-goranske Vojka Brauta, gradonačelnika Grada Poreča Lorisa Peršurića, ravnateljice Uprave za potpomognuta područja u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova EU Katice Mišković, potpredsjednika HGK za poljoprivredu i turizam Dragana Kovačevića, direktora Hrvatske turističke zajednice Kristjana Staničića te predsjednika Udruge Vinistra Nikole Benvenutija.

U Poreču se nakon godine godinu dana pauze ponovno održava tradicionalna izložba vina Vinistra na kojoj svake godine istarski vinari i vinogradari imaju priliku prikazati rezultate svoga truda i znanja, a na ovogodišnjoj manifestaciji okupilo se 75 izlagača, od čega 60 vinara.
 
„Istarski vinari bitna su karika u pozicioniranju Hrvatske kao atraktivne gastro-turističke destinacije, o čemu govore brojni uspjesi istarskih vinara čak i u teškim okolnostima pandemije. Ponosno brojimo čak 17 zaštićenih oznaka izvornosti vina, od kojih je 15 oznaka zaštićeno je na podlozi zemljopisnih područja uzgoja vinove loze, odnosno vinogradarskih podregija, a ubrzo očekujemo i zaštitu izvornosti momjanskog muškata što će dodatno ojačati prepoznatljivost istarskih vina“, izjavila je ravnateljica Zokić te istaknula važnost Nacionalnog programa pomoći sektoru vina putem kojeg je u ovoj županiji od 2014. godine odobrena potpora od ukupno 83 milijuna kuna, pri čemu je ukupna vrijednost projekata iznosila gotovo 200 milijuna kuna.
 
Također, u ovoj je godini usvojen trogodišnji Program sufinanciranja rada regionalnih organizacija vinara i vinogradara vrijedan 6 milijuna kuna, od čega je za 2021. godinu osiguran iznos od 2 milijuna kuna.
 
U Istarsku županiju se ulaže i putem brojnih mjera Programa ruralnog razvoja. Do sada je za područje Istarske županije iz Programa ruralnog razvoja ugovorena vrijednost odobrene potpore u iznosu od 730 milijuna kuna, od čega je već isplaćen 481 milijun kuna.

Pisane vijesti