U Petrinji održan Medni doručak s hrvatskih pčelinjaka

Slika /slike/Priopcenja/134428ae-b867-49a0-bfeb-17b0a194839b.JPG
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je s ravnateljem Uprave  za stočarstvo i kvalitetu hrane Zdravkom Baraćem i u nazočnosti župana Sisačko-moslavačke županije Ivana Celjaka i gradonačelnice Petrinje Magdalene Komes u utorak, 11. listopada 2022. godine, u Osnovnoj školi Mate Lovrak u Petrinji sudjelovala na Mednom doručku s hrvatskih pčelinjaka, u organizaciji Ministarstva poljoprivrede s ciljem promocije hrvatskog pčelarstva. Prilikom radnog posjeta županiji, ministrica Vučković je s državnim tajnikom Tugomirom Majdakom u Sisku obišla i lokalni Sajam poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Tijekom Mednog doručka učenici su priredili izložbu na temu pčelarstva, a u cilju edukacije o važnosti konzumiranja meda i promocije domaće pčelarske proizvodnje.

Ministrica Vučković tom prilikom naglasila je ulogu i značaj pčelarstva za cjelokupnu poljoprivrednu proizvodnju, bioraznolikost i prehrambenu sigurnost te istaknula kako Strateški plan 2023.-2027. donosi povećanje omotnice za pčelarski sektor na 28,4 milijuna kuna u 2023. godini, te 28,8 milijuna kuna u ostalim godinama provedbe, čime je omotnica za pčelarski sektor u novom programskom razdoblju povećana za približno 60 posto. 

Naime, sektor pčelarstva, s više od 460 tisuća pčelinjih zajednica i gotovo 9 tisuća pčelara značajan je segment poljoprivredne proizvodnje Hrvatske, tako je kroz Nacionalni pčelarski program samo za pčelarsku godinu 2022. isplaćeno više od 18 milijuna kuna, a na nedavna stradavanja pčela Ministarstvo je reagiralo žurnom isplatom Programa potpore pčelarima za saniranje šteta uzrokovanih pomorom pčelinjih zajednica vrijednim 1,2 milijuna kuna. 

Hrvatski med je također jedna od delikatesa s kojom se diči na EU razini, među 35 poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda čiji naziv je zaštićen kao zaštićena oznaka izvornosti ili zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla na razini EU, nalazi se Slavonski med i Zagorski bagremov med, dok su u postupku zaštite Istarski med / Istrski med, Dalmatinski med i Goranski medun.

U prosincu se promocija domaćeg meda nastavlja obilježavanjem Školskog mednog dana s hrvatskih pčelinjaka, u kojem je do sada u četiri godine održavanja sudjelovalo ukupno 853 osnovne škole s ukupno 142 840 učenika prvih razreda kojima je dodijeljen med 775 hrvatskih pčelara. Kao i prethodnih godina učenicima prvih razreda osnovnih škola dodijelit će se edukativne slikovnice na temu pčelarstva i med zapakiran u Nacionalnu staklenku. Riječ je o ambalaži koja informira potrošača da je riječ o medu hrvatskog podrijetla i projektu Hrvatskog pčelarskog saveza koji je Ministarstvo poljoprivrede prepoznalo kao još jedan dobar alat u promociji domaćeg meda.

Pisane vijesti