U petak počinje 4. Sajam zimnice i autohtonih proizvoda

Slika /arhiva/datastore/imagestore/780x400/780x400_153847244302-195.jpg

Ministarstvo poljoprivrede i Grad Zagreb po četvrti put organiziraju Sajam zimnice i autohtonih proizvoda. Sajam će se održati u Zagrebu od 05. do 07. listopada 2018. godine na Trgu bana Josipa Jelačića, a okupit će 100-tinjak izlagača iz cijele Hrvatske. Na Sajmu će se predstaviti proizvodi zimnice te autohtoni proizvodi čiji je naziv zaštićen (ili  u postupku zaštite) oznakom izvornosti i oznakom zemljopisnog podrijetla u Republici Hrvatskoj i u Europskoj uniji. 

Kroz ovakve, ali i druge edukativne manifestacije poput Doručka s hrvatskih farmi i Naše domaće sada i ubuduće, Ministarstvo poljoprivrede želi potaknuti proizvodnju, prodaju i zaštitu poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda koji svojom dokazanom kvalitetom polako postaju konkurentan, prepoznatljiv i tražen proizvod na domaćem i vanjskom tržištu. Zaštićene oznake izvornosti, zemljopisnog podrijetla i tradicionalnog specijaliteta kojih Hrvatska ima čak 19 na razini EU, omogućavaju dodanu vrijednost vrhunskim domaćim proizvodima, a potrošačima jamče iznimnu kvalitetu i originalan način njihove pripreme. 

„Ministarstvo poljoprivrede putem EU fondova snažno potiče razvoj poljoprivredne proizvodnje u hrvatskim ruralnim prostorima, a u posljednje dvije godine ugovoreno je preko 4.500 novih investicijskih projekata u poljoprivredi. Grade se nove farme, podižu novi trajni nasadi, poljoprivrednici kupuju novu mehanizaciju nakon više od 30 godina. Uz 7,9 milijardi kuna svih vrsta potpora koje smo poljoprivrednicima isplatili u posljednje dvije godine, omogućili smo im i najpovoljnije zajmove s kamatom od 0,1% za mljekarski sektor, a značajno je porastao i broj poljoprivrednika koji osiguravaju svoje usjeve od elementarnih nepogoda jer im plaćamo 70% premije osiguranja.

izjavio je ministar Tomislav Tolušić te dodao

„Stalno radimo na tome da našim poljoprivrednicima osiguramo pošten tretman na zahtjevnom tržištu hrane, da im olakšamo administraciju, da maksimalno zaštitimo obiteljska poljoprivredna gospodarstva koji su temelj svake demografske strategije i plana pomlađivanja stanovništva ruralnih područja. Tako ćemo raditi i dalje jer želimo da poljoprivreda u Hrvatskoj postane izbor mladih ljudi, a ne da se njome bave jer nemaju čim drugim. Vjerujem da uz izvrsne zemljopisne uvjete za proizvodnju hrane koje Lijepa naša ima, uz dobru financijsku i logističku podršku države i bolju organiziranost udruženih poljoprivrednika, možemo očekivati bolju budućnost hrvatske poljoprivrede.“ 

Sajam će biti otvoren od 8 do 20 sati u petak i subotu te od 8 do 15 sati u nedjelju. Pekmezi, džemovi, ukiseljeno povrće i prerađevine, suho meso, med i brojni drugi proizvodi moći će se ovaj vikend pronaći na štandovima glavnog gradskog Trga.

Katalog izlagača - Sajam zimnice i autohtonih proizvoda 2018Stranica