U Osječko-baranjskoj županiji dodijeljeni novi ugovori o potpori vrijedni 17 milijuna kuna

  • Slika /slike/Priopcenja/PVRH Osijek1.png
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i ministrica poljoprivrede Marija Vučković su u utorak, 30. ožujka 2021. godine, u Osječko-baranjskoj županiji dodijelili 12 novih ugovora o potpori iz Programa ruralnog razvoja ukupne vrijednosti odobrene potpore veće od 17 milijuna kuna te u vrijednosti ukupnih investicija od gotovo 34 milijuna kuna.
 
Predsjednik Vlade Andrej Plenković boravi u posjetu Osječko-baranjskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji. Posjet je započeo u Osijeku, gdje je sudjelovao na svečanom otvorenju Putničkog pristaništa Osijek na Dravi. Svečanosti su nazočili i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković i ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak.

Premijer Plenković poručio je danas da je Putničko pristanište u Osijeku, vrijedno 14 milijuna kuna, važan infrastrukturni projekt koji će oplemeniti nautičku, ali i turističku ponudu Osječko-baranjske županije i grada Osijeka. Dodao je da će projekt omogućiti još kvalitetniji, bolji i pristupačniji dolazak turističkih kruzera, po standardima koji postoje u drugim europskim zemljama i gradovima koji su domaćini riječnoga turizma.
 
U svom govoru, predsjednik Vlade izrazio je zadovoljstvo otvaranjem, kako je rekao, jednog važnog infrastrukturnog projekta koji oplemenjuje nautičku, ali i turističku ponudu Osječko-baranjske županije i grada Osijeka.
 
Dodao je da će projekt Putničkog pristaništa omogućiti još kvalitetniji, bolji, pristupačniji i suvremeniji dolazak turističkih kruzera, po standardima koji postoje u drugim europskim zemljama i gradovima koji su domaćini riječkoga turizma.
 
Premijer je naglasio da je riječ o projektu koji je podržala Vlada, a realiziralo Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, a njegova vrijednost je 14 milijuna kuna.
 
"I to potvrđuje naše opredjeljenje još od ljeta 2016. kad smo rekli da treba pomoći Slavoniji odmah i sada. I ta činjenica je sada s protekom od četiri i pol godine vidljiva", kazao je Plenković.
 
Osječko-baranjska županija jedan od lidera u apsorpciji EU fondova
 
Istaknuo je da je od 18,7 milijardi kuna za Projekt Slavonija, Baranja i Srijem do sada ugovoreno 17,5 milijardi kuna. Dodao je da realizacija projekata ide dobro, najviše u Osječko-baranjskoj, ali i u ostale četiri slavonske županije.
 
"Posebno mi je drago da smo i kroz reformu financiranja lokalne i područne samouprave povećali prihode županije, gradova i općina za 52 posto. Vi sada imate 276 milijuna kuna više nego što ste imali prije 2017., čime ste postali financijski snažniji i moćniji akteri za realizaciju vaših ključnih političkih projekta", rekao je Plenković.
 
Istaknuo je da se Osječko-baranjska županija zaista dokazala u apsorpciji europskih fondova.
 
"I u mandatu naše Vlade ugovorila je 5,6 milijardi kuna različitih projekata. I tu ste bez ikakve dileme jedan od lidera u cijeloj Hrvatskoj", naveo je premijer.
 
Za plaće 45 tisuća radnika u Osječko-baranjskoj županiji isplaćeno 387 milijuna kuna
 
Predsjednik Vlade osvrnuo se i na krizu uzrokovanu pandemijom Covida-19, rekavši da su gospodarske posljedice prijetile rastom nezaposlenosti i u Slavoniji, koja, naglasio je, predstavlja onaj dio Hrvatske gdje moramo dodatno ulagati u gospodarstvo, u nova radna mjesta i sprječavati negativne demografske trendove.
 
"I mi smo zato djelovali zaista promptno i isplaćeno je 387 milijuna kuna za plaće 45 tisuća radnika. To znači da je Vlada bila uz građane Osijeka i Osječko-baranjske županije", poručio je.
 
Premijer Plenković je spomenuo realizaciju niza infrastrukturnih projekata poput koridora 5c.
 
Smatra da je riječ strateškom projektu čiji će dovršetak omogućiti bolju prometnu povezanost Hrvatske, Mađarske i Bosne i Hercegovine.
 
Ugovori vrijedni 17 milijuna kuna za potporu poljoprivrednicima
 
Osvrnuo se i na projekt izgradnje Regionalnog distribucijskog centara za voće i povrće.
 
Kazao je da će on dati dodatnu vrijednost za prodajnu cijenu hrvatskih poljoprivrednih proizvoda, budući, rekao je, da su takvi centri i modeli skladištenja bitni da se ti proizvodi prodaju u pravom trenutku na najveću korist naših poljoprivrednika.
 
"Zato mi je drago da se on gradi ovdje, gradit ćemo ih i u drugim dijelovima Hrvatske i time snažiti hrvatsku poljoprivredu, a to je posebno važno za Slavoniju, kao i za Osječko-baranjsku županiju i grad Osijek", dodao je Plenković.
 
Premijer je još jednom čestitao svima na realizaciji projekta otvorenja Putničkog pristaništa Osijek na Dravi.
 
"Veselim se današnjim daljnjim susretima u Osijeku i županiji da vidim što se sve čini i kako Vlada sa svim svojim resorima može dodatno pomoći u ovom mandatu na tragu svega što smo učinili zajedno u protekle četiri godine", zaključio je predsjednik Vlade.
 
Vlada snažno podupire Slavoniju brojnim ulaganjima u poljoprivredu, regionalni razvoj i infrastrukturu
 
Potom je nazočio svečanom uručenju ugovora iz Programa ruralnog razvoja u Velikoj vijećnici Skupštine Osječko-baranjske županije, kazavši da ugovori vrijednih 17 milijuna kuna predstavljaju potporu poljoprivrednicima u Slavoniji.
 
"Nastojimo i izravnim plaćanjima i kroz mjere ruralnoga razvoja dati što više šansi hrvatskim poljoprivrednicima, bilo za razvoj proizvodnje, bilo za određene transformacije, bilo uopće za bolju i kvalitetniju poljoprivredu ovdje u Osječko-baranjskoj županiji i u Slavoniji", istaknuo je.
 
"Vlada je pokazala da je tu uz Slavoniju i uz naše sugrađane u Osječko-baranjskoj županiji", poručio je.
 
U izjavi za medije premijer Plenković osvrnuo se, na upit novinara, na navode oporbe da je Projekt Slavonija, Baranja i Srijem PR projekt.
 
"Za razliku od nekih koji su imali prigodu pomoći Slavoniji, a nisu pomogli, naša Vlada od izbora u listopadu 2016. snažno podupire Slavoniju. Projekti to govore, brojevi to govore, ulaganja to govore bilo da je riječ o poljoprivredi, regionalnom razvoju, infrastrukturi ", poručio je. 
 
Najavio je da će Savjet za Slavoniju, Baranju i Srijem biti održan u Pleternici čim to dozvole epidemiološke prilike, a tamo će se prikazati koliko je toga do sada učinjeno i uloženo u pet slavonskih županija.
 
Dodao pritom da ti iz oporbe koji govore da se radi o PR projektu najčešće na Savjet ne dolaze, iako su pozvani.
 
"Bit će lijepo kada za nekoliko godina Osijek dobije novi KBC. Pa će se onda moći reći: eto, malo je pomogla Europska unija, a možda je pripomogla i neka Vlada koja je tada bila aktualna. Ali, nije važno, jer KBC će ostati. Pa ako je to PR, ja sam za", kazao je premijer Plenković.
 
Milanović u cijelosti izašao iz okvira ponašanja predsjednika Republike
 
Ponovno se, na upit novinara, osvrnuo na objave predsjednika Republike na društvenim mrežama kazavši da nastavlja sa salvom uvreda, prijetnjama, optužbama za političku korupciju, za razbojništvo, za zločinačku organizaciju.
 
Istaknuo je da je Zoran Milanović cijelosti izašao iz okvira normalnoga ponašanja predsjednika Republike.
 
"Ovo nije nikakav stil, nisu nikakve figure, nije bezobrazluk kako banalizira nasljednik na čelu SDP-a, Grbin, koji se zacementirao na 16 posto. On je iz ne znam kojih razloga krenuo u ovo sve. On je teško pravno poražen u krivoj proceduri koju je ničim izazvan započeo u predlaganju predsjednika ili predsjednice Vrhovnoga suda. Politički je ponižen. Ukoliko nastavi tim putem i u Saboru će biti ponovo politički i poražen i ponižen i u biti mi nije jasno što radi", dodao je.
 
Milanovićeve objave su talog društvenih mreža, ono što on piše je govor mržnje
 
Pojasnio je svoju izjavu o "talogu društvenih mreža", s obzirom da mu se, dodao je, čini da ni "on ni njegovi jataci iz Mosta" ne razumiju što to znači.
 
"Za mene je talog društvenih mreža mržnja koja se razvija i šteti i truje društvo. Milanovićeve objave su talog društvenih mreža, ono što on piše je govor mržnje. Bit ću sasvim eksplicitan tu – on je praktički nacrtao metu na zastupnika Pupovca", upozorio je i dodao da se radi o sramoti i katastrofi za predsjednika Republike.
 
Još je jednom pozvao Joška Klisovića i Orsata Miljenića da kažu što misle o tome.
 
"Neka se ne skrivaju, neka kažu slažu li se s crtanjem mete predsjedniku SDSS-a u Hrvatskoj od strane predsjednika Republike. Mislimo li se svi skupa probuditi od onoga što on radi ili ćemo reći: eto, on je takav?", kazao je premijer Plenković i dodao da će takve objave naići na oštre odgovore svih koji imaju zdrav razum.
 
Što se tiče teme opoziva predsjednika Republike, premijer Plenković kazao je da je jučer, odgovarajući na pitanja novinara, odgovorio da se o tome može razgovarati u varijanti da se takvo političko divljaštvo nastavi.
 
Cijelu je temu, dodao je, u nedjelju pokrenuo gospodin Šeks samoinicijativno i to je sve.
 
"Nikakve prave rasprave o tome nije bilo niti opoziva može biti, kao što to znamo. Tako da se on lovi za to. Bilo bi mu bolje da kaže profesorici Đurđević tko je bio njegov prvi izbor za čelnu osobu Vrhovnoga suda prije nego što joj priušti ono što joj kani priuštiti u javnom pozivu koji će biti", poručio je.
 
Veledrogerijama će biti isplaćena određena sredstva u slijedećim danima
 
Upitan o situaciji vezanoj uz dugove veledrogerijama zbog kojih prijete obustavom lijekova zdravstvenim ustanovama premijer Plenković ustvrdio je da se radi o uobičajenoj situaciji u kojoj svako malo veledrogerije pred neki važan termin – Božić, Uskrs, izbori – složno krenu tražiti sredstva koja im se trebaju isplatiti.

"Mi smo o tome razgovarali, ministri financija i  zdravstva će s njima održati sastanak i bit će im isplaćena određena sredstva u slijedećim danima", dodao je.

Na upit o datumu, premijer je odgovorio kako će ministri o tome razgovarati. "Nisam ja tu računovođa da s njima govorim o preciznom datumu doznake", poručio je.

Transakcija Fortenove i Nomad Foodsa pozitivan impuls za jače pozicioniranje Leda na globalnom tržištu

Osvrnuo se i na jučerašnju transakciju Fortenove grupe i Nomad Foods Limited koji su potpisali kupoprodajni ugovor za Poslovnu grupu zamrznute hrane, koja se sastoji od društava Ledo plus, Ledo Čitluk i Frikom te nekoliko manjih povezanih društava, vrijedan 615 milijuna eura.

Premijer Plenković kazao je kako smatra da se radi o pozitivnom impulsu za hrvatski brand Ledo i njegovo jače pozicioniranje na europskom i globalnom tržištu.

Podsjetio je da je Vlada reagirala pravovremeno kada je došlo do problema u tadašnjem Agrokoru, održala kompaniju, radna mjesta, dobavljače, obiteljska poljoprivredna gospodarstva.

"Kompanija funkcionira i ovo je očito jedan put ka funkcioniranju kompanije na tržišnim osnovama", poručio je premijer Plenković.

Dodao je da kompanije bivšeg Agrokora neće nigdje otići nego će ostati u Hrvatskoj, a radnici će raditi te upozorio da bi bilo dobro kada se o toj temi razgovara da se kažu činjenice.

"Činjenica je da je vlasnička struktura Fortenove danas ogledalo vjerovnika kojima bivši vlasnik nije bio u stanju isplaćivati svoje kredite odnosno pristigle obaveze. Dakle, nije Vlada ta koja je utjecala na vlasničku strukturu kompanije danas, nego onaj tko se zaduživao prije i nije mogao servisirati te obaveze", poručio je.

Svi se veselimo još jednom uspjehu Vatrenih

Na upit novinara osvrnuo se i na utakmice Hrvatske nogometne reprezentacije u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo.

Istaknuvši da je pratio dosadašnje utakmice, izrazio je podršku reprezentaciji u susretu s Maltom.

"Vjerujem da se svi vesele još jednom uspjehu, a ova nam je generacija zaista priuštila neponovljive uspjehe u godinama koje su iza nas", rekao je.


Pisane vijesti