U Orašju i Brčkom održani sastanci na temu razvoja poljoprivrede Hrvata u BiH

  • Slika /slike/Priopcenja/FB_IMG_1645799168206.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković sa suradnicima je u četvrtak i petak, 24. i 25. veljače 2022., u Bosni i Hercegovini održala sastanke s predsjednikom HNS-a BiH i predsjedateljem Doma Naroda PS BiH Draganom Čovićem, ministrom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi PŽ Matom Brkićem, ministrom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi HNŽ Donkom Jovićem i državnim tajnikom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonkom Milasom te načelnicima, gradonačelnicima i predsjednicima županijskih vlada na temu razvoja i unapređenja poljoprivredne proizvodnje Hrvata u Bosni i Hercegovini, a u cilju povezivanja s Hrvatima u BiH, potpore njihovu povratku i ostanku te očuvanju njihove pune jednakopravnosti kao konstitutivnog naroda u BiH.

Teme sastanka bile su razvojni i investicijski potencijal poljoprivrede, pri čemu će Vlada RH pružiti podršku rastu i razvoju poljoprivredne proizvodnje Hrvata u Bosni i Hercegovini, kao nastavak politike intenzivne suradnje s područjima gdje živi hrvatski narod.
 
Hrvatski tim na čelu s ministricom Vučković je ponudio suradnju i u obliku administrativne pomoći i prijenosa stečenih znanja i iskustava u komunikaciji s tijelima EU, načinu rada i sudjelovanju u njihovom radu te pripremnim procesima za programiranje i korištenje EU sredstava. U tom smislu, ponuđena je pomoć za male poljoprivrednike u obliku ulaganja u opremanje objekata na poljoprivrednim gospodarstvima, nabavu stoke i mehanizacije i slično. Konkretni programi potpore bit će formulirani u suradnji s predstavnicima Hrvata iz BiH, u skladu s potrebama i prioritetima njihovih poljoprivrednika.

Pisane vijesti