U Ministarstvu poljoprivrede održane konzultacije s akademskom zajednicom

Slika /slike/Priopcenja/sastana_akademska_zajednica.jpg

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je sa suradnicima u ponedjeljak, 24. svibnja 2021. godine, održala  konzultacije s predstavnicima znanstvene i istraživačke zajednice na kojima će se i ubuduće predstavljati i raspravljati aktualne teme te otvorena pitanja iz nadležnosti Ministarstva poljoprivrede. Teme ovog susreta bile su unaprjeđenje raspolaganja poljoprivrednim zemljištem i komasacija, sjemenarska proizvodnja u Hrvatskoj te unaprjeđenje IAKS mjera Programa ruralnog razvoja i eko sheme.  

S ciljem efikasnije dodjele površina državnog poljoprivrednog zemljišta korisnicima koji će se na tim površinama baviti poljoprivrednom proizvodnjom, predstavljene su zakonske izmjene koje će pojednostavniti i ubrzati  raspolaganje, te potaknuti brže stvaranje dodane vrijednosti. U sklopu NPOO-a već se ove godine planira donošenje novog Zakona o komasaciji i Akcijskog plana provedbe komasacije s ciljem provedbe komasacije najmanje 18 tisuća hektara do 2026. godine, uključujući usklađeno zemljišno knjižno i katastarsko stanje te stanje na terenu, izgrađenu mrežu poljskih puteva i kanala tamo gdje je potrebno, kao i realizaciju 90 postaja za monitoring stanja poljoprivrednog zemljišta.  

Jedna od tema sastanka bila je i sjemenarska proizvodnja u Hrvatskoj, u sklopu koje su predstavljene i raspravljene Izmjene Zakona o sjemenu, sadnom materijalu i priznavanju sorti poljoprivrednog bilja koji će donijeti uređeniji sustav proizvodnje, stavljanja na tržište i uvoza poljoprivrednoga reprodukcijskog materijala te uskladiti nadležnosti i inspekcijski nadzor u tom segmentu. Ovom prilikom ministrica Vučković je još jednom naglasila spremnost za nastavak suradnje s predstavnicima proizvođača, institucija i udruga do postizanja konsenzusa oko svih odredbi, ali i potrebu uređenja sektora sjemenarstva te zaštitu i očuvanje autohtonih sorti kroz Nacionalni program očuvanja i održive uporabe biljnih genetskih izvora, čije donošenje propisuje ovaj Zakon.  

Na sastanku su raspravljena i unaprjeđenja IAKS mjera iz Programa ruralnog razvoja koje obuhvaćaju potporu za poljoprivrednu praksu korisnu za klimu i okoliš  te dobrobit i brigu o životinjama u skladu s njihovim prirodnim potrebama. 

Prilikom sastanka održanog u svrhu učinkovitog povezivanja rada Ministarstva poljoprivrede s akademskom i stručnom zajednicom, s ministricom Vučković i suradnicima mišljenja su razmijenili predstavnici Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Fakulteta Agrobiotehničkih znanosti u Osijeku, Instituta za poljoprivredu i turizam u Poreču, Zavoda za mediteranske kulture Sveučilišta u Dubrovniku, Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša u Splitu te Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima.

Pisane vijesti