U Ministarstvu poljoprivrede održan sastanak na temu zbrinjavanja zanemarenih životinja na području Grada Sinja

Slika /slike/Priopcenja/c91f5665-0889-4301-90b7-c576fed0cadb.JPG
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je s državnim tajnikom Šimom Mršićem, ravnateljem Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ruralnom razvoju i ribarstvu Antunom Vujićem, ravnateljicom Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane Tatjanom Karačić, ravnateljem Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane Zdravkom Baraćem, ravnateljem Uprave za potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju Goranom Lipavićem u srijedu, 12. siječnja 2022. godine, u nazočnosti načelnika Sektora za veterinarski nadzor i nadzor sigurnosti hrane DIRH-a Gordana Jerbića održala sastanak s gradonačelnikom Grada Sinja Mirom Buljem i dr. sc. Danicom Ramljak na teme hitnog zbrinjavanja zanemarenih domaćih životinja na području Grada Sinja, sufinanciranja izgradnje skloništa za životinje u okviru Programa ruralnog razvoja, uspostave obrazovanja u poljoprivredi u Sinju te navodnjavanja sinjskog polja.

Na sastanku održanom u Ministarstvu poljoprivrede na inicijativu gradonačelnika Sinja Mira Bulja utvrđeno je kako će se u svrhu zaštite javnog zdravlja i dobrobiti zanemarenih životinja u što kraćem roku primijeniti mjere privremenog zbrinjavanja životinja do odluke suda koji može odlučiti o trajnom oduzimanju životinja.

Također, na sastanku je istaknuta mogućnost sufinanciranja izgradnje skloništa za životinje u okviru Programa ruralnog razvoja te nadogradnje postojećeg informacijskog sustava kojim će se ojačati suradnja i koordinacija među svim dionicima u procesu zbrinjavanja zanemarenih i napuštenih životinja, što uključuje Ministarstvo poljoprivrede, DIRH te jedinice lokalne i regionalne samouprave.

U tom kontekstu Ministarstvo poljoprivrede je već ranije  Europskoj komisiji uputilo prijedlog prihvatljivosti troškova Programa ruralnog razvoja u okviru Mjere 7 kojim bi se sufinancirala izgradnja skloništa za životinje, a s obzirom da je zaprimljen pozitivan odgovor izmjene Programa već se pripremaju te su u tijeku konzultacije sa županijama o njihovim potrebama po tom pitanju.

Pisane vijesti