U Kolanu održana 8. "Fešta od sira"

Slika /slike/Priopcenja/barać kolan 2.jpg
Dana 30. kolovoza 2024. godine u Kolanu na otoku Pagu je održana po osmi puta gastronomska manifestacija „Fešta od sira“  kao manifestacija kojom se promovira gastronomija otoka Paga s naglaskom na paški sir. Za spomenuti je da je Kolan kolijevka proizvodnje paškog sira koji je poznat i priznat na svjetskoj razini, a o čemu svjedoče brojna priznanja i nagrade domaćih i međunarodnih izložbi sireva. 

Paški sir je 2019. godine upisan u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla te nosi oznaku ZOI, koju mog dobiti samo samo prehrambeni proizvodi čija je kvaliteta uvjetovana tradicijom proizvodnje kroz određeno povijesno razdoblje u određenoj zemljopisnoj regiji i na točno određen način. Specifična klima, tlo, položaj, prirodna vegetacija, vrsta kultiviranog bilja određene regije te način držanja i pasmina životinja uvjetuju razlike između sireva slične vrste. Uz te činitelje, tradicija i iskustvo koje se prenosi s generacije na generaciju, presudni su u priznavanju zaštite izvornosti sira.

Na manifestaciji je nazočio ravnatelj Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva doc.dr.sc Zdravko Barać kao izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske g. Andreja Plenkovića te izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josipa Dabre.

Upoznao je nazočne s programima kojima Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i šumarstva nastoji pomoći razvoju sektora proizvodnje i prerade mlijeka. Poseban naglasak je stavio na Program razvoja sektora mljekarstva do 2030. godine kojim se želi povećati broj mliječnih krava, ovaca i koza u proizvodnji mlijeka, povećati produktivnost proizvodnje mlijeka i povećati dostupnost preradbenih kapaciteta za mlijeko. Nazočne je informirao o provedbi Mjere 1. Programa državne potpore sektoru stočarstva zbog narušenog proizvodnog potencijala za čiji su provedbu osigurana sredstva u iznosu 10.000.000,00 €, od kojih 5.000.000 € u 2024., a 5.000.000 u 2025. godini. Cilj Mjere 1. je financijska pomoć primarnim proizvođačima u sektoru proizvodnje mlijeka u svrhu ukupne uspješnosti i održivosti poljoprivrednog gospodarstva te obnova narušenog proizvodnog potencijala. Potporom se želi obnoviti proizvodni potencijal sektora proizvodnje kravljeg mlijeka za 20% te ovčjeg i kozjeg mlijeka za 30%.

Pisane vijesti