U izazovnim vremenima energetske krize i suše snažno stojimo uz hrvatske poljoprivrednike

Slika /slike/Priopcenja/20220823_123417.jpg
Teme sastanka bile su proljetna i jesenska žetva,  stanje na tržištu i problematika otežanih uvjeta obavljanja djelatnosti uzrokovana energetskom krizom, tržišnim poremećajima i sušom.

Predsjednik Vlade Plenković naglasio je kako je poljoprivreda strateški prioritet ove Vlade. Najavio je da će se mjere i potpore poljoprivredi iz europskih fondova i državnog proračuna jačati jer je to sektor koji jamči veću samodostatnost u proizvodnji svježe i zdrave hrane te ukupnoj prehrambenoj sigurnosti hrvatskih građana. Zahvalio je pritom predstavnicima poljoprivrednog sektora na iznimnim naporima koje su uložili u godinama obilježenim pandemijom i tržišnim poremećajima.
 
Podsjetio je da je Vlada u travnju ove godine usmjerila potpore poljoprivrednicima u okviru Programa  potpora male vrijednosti za nabavu mineralnog gnojiva vrijednog 200 milijuna kuna kao dio velikog paketa pomoći građanima i gospodarstvu. Posredna pomoć osigurava se kontinuiranim intervencijama u cijene goriva, pa tako i jučerašnjim fiksiranjem cijene plavog dizela na 8,49 kuna po litri, kao i smanjenjem PDV-a na 5 posto za svježu hranu i poljoprivredne inpute.
 
Predstavnici ratara pozdravili su dosadašnje mjere Vlade. Istaknuli su porast cijena energenata kao ključan problem u postizanju profitabilnosti ratarske proizvodnje te su iznijeli svoje projekcije smanjenja prinosa ratarskih kultura kao rezultat višemjesečnih nepovoljnih vremenskih prilika. Okupljeni predstavnici ratara iznijeli su aktualnu problematiku s kojom se susreću u svojoj proizvodnji te zatražili pomoć Vlade.
 
Na sastanku je predstavljena i Mjera 22 vrijedna 200 milijuna kuna, instrument pomoći za poljoprivrednike uslijed tržišnih poremećaja izazvanih ruskom agresijom na Ukrajinu te posljedicama razorne suše. Natječaj je planiran početkom listopada, a prijedlogom će se omogućiti jednokratna pomoć od 15 tisuća eura za poljoprivrednike ili više za prerađivače, pri čemu će se maksimalno smanjiti administrativna opterećenja kako bi poljoprivrednicima potpora bila isplaćena čim prije. U narednom razdoblju analizirat će se mogućnosti dodatnih rasterećenja i potpora te će se razmotriti osiguranje dodatnih sredstava za skladišta u cilju osiguranja likvidnosti i očuvanja radnih mjesta.
 
Ministrica Vučković najavila je i raniju isplatu predujma za izravna plaćanja koja će u situaciji višestruke krize pozitivno utjecati na poslovanje domaćih proizvođača hrane, a predujam će biti isplaćen u najvećem mogućem iznosu.

Pisane vijesti