U Gospiću otvoreno skladište krumpira tvrtke Agrovelebit

Slika /slike/Priopcenja/IMG_8904.jpg
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je s ravnateljicom Uprave za poljoprivredno zemljište, biljnu proizvodnju i tržište Sandrom Zokić u utorak, 14. veljače 2023. godine, u nazočnosti potpredsjednika Vlade RH i ministra mora prometa i infrastrukture Olega Butkovića, zastupnice u Hrvatskom saboru Anite Pocrnić Radošević, župana Ličko-senjske županije Ernesta Petrya i načelnika Općine Lovinac Ivana Miletića sudjelovala na otvorenju skladišta krumpira tvrtke Agrovelebit u Gospiću, projekta sufinanciranog sredstvima Mjere 4 Programa ruralnog razvoja, uz odobreni iznos potpore veći od 987 tisuća eura.

Projekt skladišta krumpira tvrtke Agrovelebit sufinanciran je sredstvima operacije 4.1.1. Programa ruralnog razvoja, a uključuje rekonstrukciju i opremanje postojećeg skladišta krumpira, uz novu suvremenu tehnologiju pomoću uređaja koji automatski održavaju najpovoljniju atmosferu u skladišnim komorama, čime se postiže dulji vijek skladištenja krumpira. Naime, nakon što je Europska komisija ukinula korištenje klorprofama kao zaštite od klijanja krumpira u skladištu, stvorila se potreba za brzim ulaganjima u  izgradnju novih, tehnički naprednijih i bitno skupljih nepropusnih skladišta. Iz tog je razloga u dijalogu s proizvođačima krumpira Ministarstvo poljoprivrede, kreiralo 15,2 milijuna eura vrijedan Natječaj i usmjerilo sredstva direktno u izgradnju potrebne infrastrukture. Na spomenutom natječaju ugovorena su ulaganja u 22 skladišta, među kojima i ovo tvrtke Agrovelebit.

„Ovaj projekt još je jedan iskorak u razvoju lokalne proizvodnje, ali i uspješan primjer suradnje Ministarstva poljoprivrede i  proizvođača te sjajno zajedničko rješenje uz pomoć sredstava europskih fondova, koje će itekako koristiti Lici. Krumpir uzgaja 1620 ličkih poljoprivrednih gospodarstava, a nosi i zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla na razini EU, koja se temelji na kvaliteti koja proizlazi iz specifičnosti uzgojnog područja i tradiciji proizvodnje, uz „Lički škripavac“ i „Ličku janjetinu“. Unatoč brojnim izazovima, pa i onima demografske prirode, poljoprivreda u ovom vrijednom kraju se razvija, a to govore i aktualni podaci u odnosu na 2015. godinu – broj od 13 tisuća goveda porastao je na 21 tisuću, 77 tisuća ovaca na 82 tisuće ovaca, broj koza s 2400 na 2725, dok je udio mladih poljoprivrednika narastao s oko 7 % na 17,4 %. To nije dovoljno za ostvarivanje naših strateških ciljeva, no to je više od hrvatskog i europskog prosjeka i korak u smjeru prijeko potrebne generacijske obnove“, izjavila je ministrica Vučković te naglasila kako se u novom programskom razdoblju do 2027. uz gotovo 3,8 milijarde eura vrijedan Strateški plan nastavljaju ulaganja u ruralna područja i poljoprivredu.

Kroz Program ruralnog razvoja u Ličko-senjskoj županiji ugovorena je potpora vrijedna 155,7 milijuna eura te isplaćena potpora u iznosu 143,4 milijuna eura, od čega je u Gospiću ugovoreno 54,2 milijuna eura i isplaćeno 52,9 milijuna eura. Putem Mjere 7, koja se odnosi na temeljne usluge i obnovu sela u ruralnim područjima, u ovoj županiji ugovoreno je 10,3 milijuna eura za projekte koji uključuju ulaganja u 3 dječja vrtića, 4 nerazvrstane ceste, ali i 5 vatrogasnih domova.

Pisane vijesti