U Dubrovniku započelo jedno od najvećih svjetskih okupljanja ribarske struke - ICCAT

Slika /arhiva/datastore/imagestore/780x400/780x400_154202627202-226.jpg

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić boravi u Dubrovniku gdje je danas, 12. studenog 2018. godine otvoren 21. posebni sastanak Međunarodne komisije za zaštitu atlantskih tuna ICCAT. 

„Usudim se reći da je ICCAT među najuspješnijim svjetskim  organizacijama za upravljanje u ribarstvu  i ponosan sam što smo dio te priče. U samo dvanaest godina, koliko je prošlo od posljednjeg, za ICCAT tematski vrlo važnog, sastanka ovdje kod nas u Hrvatskoj, plavoperajna tuna, koja je tada bila na rubu kolapsa, ne samo da je spašena, već je spašen i cijeli niz radnih mjesta koji su direktno ili indirektno povezani s plavoperajnom tunom. Tuna je hrvatskom ribarstvu vrlo važna i oporavak stoka tune u Mediteranu smatramo povodom za liberalizaciju uzgoja, produljenje plivaričarske ribolovne sezone i sub-regionalni pristup. Ovaj sastanak izvrsna je prilika da dobro iskomuniciramo i argumentiramo naše potrebe.“ – izjavio je potpredsjednik Vlade RH i ministar Tomislav Tolušić. 

Sastanak će trajati do 19. studenoga 2018. godine, a okupio je 750 sudionika iz 52 države, predstavnika administracija, znanstvenih institucija, nevladinih organizacija, i dr. 

Međunarodna komisija za zaštitu atlantskih tuna osnovana je 1966. godine u Brazilu i u njenom je fokusu upravljanje tunama i tunama sličnim vrstama. Hrvatska je potpisnica Konvencije o osnivanju ICCAT Komisije od 1997. godine, a do danas su ukupno 52 države potpisale Konvenciju. 

ICCAT Komisija tijekom godišnjeg sastanka raspravlja o brojnim pitanjima vezanima uz upravljanje stokovima iz svoje nadležnosti, kao i o prikupljanju podataka te mjerama praćenja, kontrole i nadzora. Rezultat njenog rada je, među ostalim, usvajanje obvezujućih akata kojima se određuju primjerice i ulovne kvote, a kojih se moraju pridržavati sve ugovorne strane. Rad u okviru ICCAT Komisije je od velikog značaja za Hrvatsku s obzirom da je plavoperajna tuna gospodarski najznačajnija vrsta za hrvatsko ribarstvo. Ova je vrsta po jedinici mase najskuplja vrsta tune na tržištu. Upravljanje tunom temelji se na sustavu kvota, a kako bi se iskorištavanje ove vrste odvijalo u skladu s pravilima uspostavljen je vrlo zahtjevan i kompleksan sustav kontrole i praćenja.



Stranica