U Dubrovniku otvoren Međunarodni samit o obnovljivim izvorima energije i simpozij agronoma

Slika /slike/Priopcenja/329973386_5879177382158142_6346738425502449737_n.jpg
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je s posebnim savjetnikom Ivom Grgićem i ravnateljem Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane Zdravkom Baraćem u nedjelju, 12. veljače 2023. godine, u Dubrovniku u nazočnosti zastupnice u Hrvatskom saboru Marijane Petir, gradonačelnika Grada Dubrovnika i zastupnika u Hrvatskom saboru Mate Frankovića, državnih tajnika Frane Matušića i Marija Šiljega, župana    Dubrovačko-neretvanske županije Nikole Dobroslavića te ostalih uvaženih uzvanika i predstavnika akademske i stručne zajednice sudjelovala na otvorenju Međunarodnog samita o obnovljivim izvorima energije te 58. hrvatskog i 18. međunarodnog simpozija agronoma, a zatim i na panel raspravi o postizanju održivih ciljeva.

Ministrica Vučković je tijekom panela istaknula kako Hrvatska u 2022. bilježi značajan rast poljoprivrednih površina u ekološkom uzgoju, približno 123 tisuće hektara, što je rast od 15% u posljednje dvije godine. Naglasila je kako će se u novom razdoblju provoditi mjere usmjerene rastu ekološke poljoprivrede, pri čemu cilj nije samo rast površina, već i proizvodnja zdrave hrane priuštive svim građanima.

U nastavku panela bilo je riječi o važnoj ulozi obnovljivih izvora energije i smanjenju ovisnosti o uvoznim energentima. Istaknuto je kako je za projekte ulaganja u obnovljive izvore energije iz Programa ruralnog razvoja do danas isplaćeno više od 21 milijuna eura, a kroz gotovo 3,8 milijarde eura vrijedan Strateški plan osiguran su daljnje investicije uz 30 milijuna eura potpore isključivo za korištenje obnovljivih izvora energije.

Posebna novost je i planirana operacija u okviru nedavno odobrenog programa za ribarstvo i akvakulturu koja predviđa vise od 10 milijuna eura za razvoj kapaciteta za preradu otpada i nusproizvoda u sektorima ribarstva i akvakulture.  

Pisane vijesti