U drugo čitanje u Sabor upućen konačan prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o šumama

Slika /slike/Priopcenja/HN20240308435613.jpg
Državni tajnik Mladen Pavić predstavio je u petak 8. ožujka 2024. godine na 290. sjednici Vlade konačan prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o šumama i prijedlog Programa za ribarstvo i akvakulturu Republike Hrvatske za razdoblje do 2027. godine.

Državni tajnik Pavić objasnio je kako se jedna od važnijih izmjena Zakona o šumama odnosi na smanjenje neporeznog davanja odnosno smanjenja iznosa naknade za korištenje općekorisnih funkcija šuma, na način da pravne i fizičke osobe koje su obveznici poreza na dobit te fizičke osobe koje su obveznici poreza na dohodak, a u Republici Hrvatskoj obavljaju registriranu djelatnost i ostvaruju propisani ukupni godišnji prihod i primitak veći od 995.421,06 eura plaćaju naknadu u iznosu od 0,015% od ukupnog prihoda ili ukupnog primitka.

Predmetnom odredbom značajno se financijski rasterećuje poduzetništvo i ovom mjerom naknada je smanjena s 0.024% na 0.015%. Odredba ima važan financijski učinak na fiskalno rasterećenje poslovnih subjekata te se omogućuje daljnje investiranje u gospodarstvo.

Također je naglasio kako se konačnim prijedlogom Zakona omogućuje zamjena šume i šumskog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske sa šumama u vlasništvu drugih osoba uzimajući u obzir da šume i šumska zemljišta koja su predmet zamjene moraju u pravilu biti srazmjerne vrijednosti, što se utvrđuje vještačenjem tržišne vrijednosti nekretnine uz dopušteno odstupanje od 5% vrijednosti nekretnina.

Konačnim prijedlogom zakona omogućuje se izdavanje suglasnosti za postavljanje i drugih vrsta ograda namijenih držanju životinja sukladno odredbi Pravilnika o jednostavnim i drugim građevinama i radovima kojim se omogućava izgradnja opisanih zahvata u prostoru bez izdavanja građevinske dozvole i glavnog projekta.

Državni tajnik Pavić istaknuo je i važnost ovih izmjena i dopuna Zakona naspram investicijskih projekata koji su od iznimne važnosti za Republiku Hrvatsku, kao što su: ceste, autoceste, željezničke pruge i vodne građevine čiji se najveći dio planira, zbog svojih karakteristika, izvan granica građevinskog područja. „Zato se ovim Zakonom omogućuje da se šume i šumsko zemljište izvan granica građevinskog područja u vlasništvu Republike Hrvatske, u svrhu izgradnje i održavanja infrastrukture te vodnih građevina, na temelju lokacijske dozvole i potvrđenog geodetskog elaborata mogu izdvojiti iz šumskogospodarskog područja, uz mogućnost prenošenja prava vlasništva“, rekao je Pavić.

Promjena pravnog statusa ili prijenos prava vlasništva određen je posebnim propisima kojima se regulira pravni status nekretnine. Za nekretnine koje su izdvojene iz šumskogospodarskog područja ostvaruje se preduvjet izdavanja uporabne dozvole. Ova odredba predstavlja značajan iskorak u realizaciji investicijskih projekta na šumi i šumskom zemljištu u vlasništvu Republike Hrvatske. „Izmjenama i dopunama zakona o šumama po prvi puta omogućuje se evidentiranje vrijednosti šuma i šumskog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske u poslovnim knjigama poradi knjiženja vrijednosti imovine Republike Hrvatske“, naglasio je državni tajnik.

Također, na sjednici Vlade usvojen je Program za ribarstvo i akvakulturu Republike Hrvatske za razdoblje do 2027. godine u okviru kojeg su na raspolaganju sredstva u iznosu od 243,7 milijuna eura te uz nacionalni udio iz državnog proračuna u iznosu od 104,4 milijuna eura. Ukupna vrijednost Programa iznosi 348,1 milijun eura, namijenjenih za provedbu mjera potpore u okviru četiri prioriteta: poticanje održivog ribarstva te obnova i očuvanje vodenih bioloških resursa, poticanje održivih aktivnosti akvakulture te prerade i stavljanja na tržište proizvoda ribarstva i akvakulture, omogućivanje održivog plavoga gospodarstva u obalnim, otočnim i kopnenim područjima, poticanje razvoja ribarskih i akvakulturnih zajednica te jačanje međunarodnog upravljanja oceanima i omogućivanje sigurnih i čistih mora i oceana kojima se održivo upravlja.
 
 
 

Pisane vijesti