U Cordobi održan neformalni sastanak ministara poljoprivrede i ribarstva

  • Slika /slike/Priopcenja/2cordoba692023.jpg
  • Slika
  • Slika
Kraljevina Španjolska koja u drugoj polovici 2023. godine predsjeda Vijećem Europske unije bila je domaćin neformalnog sastanka ministara poljoprivrede i ribarstva koji se održavao od 3. do 5. rujna u Cordobi. Hrvatsko izaslanstvo je predvodila ministrica Marija Vučković.

Predsjedništvo je za ministarski sastanak pripremilo raspravni dokument na temu novih tehnologija za održiviju i otporniju poljoprivredu u kojem je istaknulo ulogu koju će tehnologije imati u tranziciji prema održivijem i produktivnijem modelu poljoprivrednog sektora, prilagođenom izazovu klimatskih promjena.

Ministri su pozdravili potrebu pronalaska rješenja za klimatske izazove i istaknuli važnost ulaganja u istraživanja i inovacije u tom području i naglasili nužnost prijenosa znanja i tehnoloških napredaka na primarne proizvođače, pogotovo mala i srednja gospodarstva. Složni su da su potrebna inovativna rješenja koja će povećati produktivnost uz zadržavanje visoke zelene ambicije i održivosti no pozvali su na suradnju sa svim dionicima opskrbnog lanca i transparentnost prema potrošačima.

Ministrica Vučković tom je prilikom istaknula nužnost zadržavanja povjerenja javnosti i potrošača te pozvala na donošenje odluka temeljenih na analizama i znanstvenim podlogama.

„Zelena i digitalna transformacija su komplementarne i zajedno trebaju donijeti pomicanje europske poljoprivrede u smjeru veće održivosti. Posebna je odgovornost Zajedničke poljoprivredne politike da predloži mehanizme i smjerove ove dvostruke transformacije na način koji ne smanjuje konkurentnost poljoprivrede država članica i EU u cjelini i doprinosi jednom od najvažnijih i najplemenitijih ciljeva svih javnih politika – smanjivanju gladi u svijetu. Važnost modernizacije poljoprivrede i ruralnih područja prepoznali smo i kroz reformiranu Zajedničku poljoprivrednu politiku, gdje smo naglasak također stavili na istraživanja i razvoj uz poticanje razmjene znanja i daljnjeg osposobljavanja poljoprivrednika. Istraživanje i razvoj trebaju biti primjenjivi u kratkom roku, dostupni svakom poljoprivredniku, a pokrivenost širokopojasnim internetom mora biti prioritet ulaganja u ruralna područja. Podržavamo namjeru da Europska unija napreduje u razvoju novih tehnologija i modernizaciji kako bi osigurala svoju stratešku autonomiju u sektoru hrane“, istaknula je ministrica Vučković u Cordobi.

Pisane vijesti