U Budimpešti održan sastanak ministara poljoprivrede V4+4

Slika /slike/Priopcenja/IMG_2175dtmrsic1.jpg
U Budimpešti na sastanku ministara poljoprivrede Višegradske skupine i Bugarske, Hrvatske, Rumunjske i Slovenije, održanom 7. i 8. listopada, Hrvatsku je predstavljao državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Šime Mršić. Teme sastanka bile su proces usvajanja strateškog planiranja Zajedničke poljoprivredne politike s naglaskom na finalizaciji zakonodavnog paketa ZPP-a, usvajanju strateških planova ZPP-a te praktičnoj implementaciji novog modela isporuke (NDM), kao i održivi prehrambeni sustavi u kontekstu Samita UN-a o prehrambenim sustavima, digitalizacije u prehrambenom lancu te otpada od hrane. Također, sudionici sastanka usvojili su Zajedničku deklaraciju o Procesu usvajanja strateškog planiranja Zajedničke poljoprivredne politike, čime su potvrdili usuglašen stav o potrebnim preduvjetima kako bi se postupak usvajanja strateških planova ZPP-a učinio transparentnim i novi model isporuke funkcionalnim.
 
Dugotrajni pregovori o reformskom paketu rezultirali su očekivanim kasnim usvajanjem temeljnih akata. Države članice će se suočiti s vremenskim pritiskom da ispune rok za predaju strateških planova 2022.-2027. do 31. prosinca 2021. godine, a potrebni elementi za izradu istih još uvijek nedostaju, kao i temeljne uredbe za sljedeće programsko razdoblje. U nadolazećim mjesecima 2021. godine, države članice, Europski parlament i Komisija moraju djelovati zajednički i na konstruktivan način kako bi mogle usvojiti podzakonske akte koji su potrebni za podnošenje nacionalnih strateških planova ZPP-a.
 
Hrvatska strana je istaknula kako situacija zahtjeva krajnje fleksibilan pristup od strane Europske komisije po pitanju sadržaja i kvalitete prvih nacrta strateških planova koje će države članice dostaviti, uz mogućnost eventualnog produženja roka u određenim slučajevima, pri čemu će biti ključno da su poznata pravila i kriteriji koji će se primjenjivati za ocjenu i odobrenje te da su pravila i kriteriji kreirani n­a način da doprinesu što većoj razini objektivnosti i transparentnosti. Također, naglašeno je kako je priprema hrvatskog strateškog plana u tijeku, kao i brojne konzultacije sa svim važnim dionicima, uz stav da su strateški planovi javni dokumenti i u cilju potpune transparentnosti pruža se podrška objavi završne ocjene strateških planova koje trebaju sadržavati obrazloženja Europske komisije za pojedine navode.
 
U kontekstu postizanja održivih prehrambenih sustava kao zajedničkog cilja, hrvatska delegacija je predstavila Plan sprječavanja i smanjenja nastajanja otpada od hrane za razdoblje od  2019. do 2022., koji uključuje aktivnosti kojima se djeluje na sprječavanje i smanjenje nastajanja otpada od hrane duž cijelog lanca proizvodnje i opskrbe hranom. Prioritetnom mjerom unaprjeđenja sustava doniranja hrane je, kroz prilagodbu zakonodavnog okvira, izradu vodiča, održavanje edukacija te pokretanje projekta e-doniranje, u periodu od pet godina postignut dvostruki porast u količinama donirane hrane. Aktivnosti vezane uz unaprjeđenje sustava doniranja hrane dio su i Nacionalnog plana za oporavak i otpornost Republike Hrvatske te reformska mjera vrijedna 32 milijuna kuna.

Pisane vijesti