U Bruxellesu održano Vijeće ministara poljoprivrede i ribarstva

Slika /slike/Priopcenja/IMG_6698.JPG
U Bruxellesu je danas, 21. studenog 2022. godine održano Vijeće ministara poljoprivrede i ribarstva Europske unije na kojem je hrvatsko izaslanstvo predvodila ministrica Marija Vučković.

Europsku komisiju predstavljali su povjerenik za okoliš, oceane i ribarstvo  Virginijus Sinkevičius i povjerenik za poljoprivredu Janusz Wojciechowski.

Komisija je predstavila  aktualno stanje provedbe Nove strategije EU-a za šume do 2030. Ministrica Vučković u svom je izlaganju naglasila da je upravljanje šumama u nadležnosti pojedine države članice te da, vodeći računa i doprinoseći zajedničkim ciljevima koji proizlaze iz Zelenog plana, nije moguće osigurati jedinstveno upravljanje na razini EU. „Zbog toga je veoma važno uočiti različitosti i specifičnosti šumskih ekosustava među državama članicama, ali i unutar njihovih teritorija. Sukladno tome, mjerila, kriteriji ili indikatori održivog gospodarenja šumama trebaju uvažiti lokalne šumske ekosustave i vezane prakse upravljanja i tradicije te pri tome biti održivi i izvedivi. Naše je mišljenje kako je izuzetno važno dosljedno se pridržavati Zaključaka Vijeća o Novoj strategiji EU-a za šume do 2030. Stoga pozdravljamo godišnje izvješće EK o napretku o njenoj implementaciji.“ – izjavila je ministrica Vučković u Bruxellesu.

Prezentirana je nedavno objavljena Komunikacija Europske komisije o gnojivima. Hrvatska smatra da dokument vrlo dobro reflektira stanje i daje dobar pregled mogućnosti koje su nam na raspolaganju. „Jasno je da su za rješavanje problema europske neovisnosti o uvozu gnojiva iz trećih zemalja potrebna dugoročna, provediva i trajna rješenja, no trenutna situacija poziva na djelovanje bez odgode. Hrvatska je u svoj Strateški plan, ali i druge strateške dokumente ugradila jasan smjer racionalizacije upotrebe gnojiva bez učinka na stabilnost proizvodnje. Tranzicija uključuje i zamjenu mineralnih ekološkim gnojivima, no ta se tranzicija ne može dogoditi u jednoj sjetvi. Dostupnost i cjenovna priuštivost gnojiva u nadolazećim mjesecima ključan su izazov s kojim se moramo zajedno suočiti. Zajednička poljoprivredna politika daje cijeli spektar mogućnosti, no za rješenje pravog uzroka problema treba gledati izvan ZPP-a. Očekujem konstruktivnu razmjenu mišljenja i nadam se da ćemo zajedničkim naporima doći do najboljih rješenja za Europsku sigurnost proizvodnje priuštive hrane.“ – naglasila je ministrica Vučković.

Od ostalih tema na dnevnom redu, ministri su razmijenili mišljenja o poljoprivrednim aspektima Uredbe o ciljevima za obnovu prirode, a od tema iz područja ribarstva Europska komisija je predstavila Energetsku tranziciju u sektoru ribarstva i akvakulture u EU i Komunikaciju Ususret snažnom i održivom sektoru algi EU-a.

Pisane vijesti