Tolušić predstavnicima sektora stočarstva: Od danas krećemo s promjenama za spašavanje hrvatskog stočarstva

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić održao je danas višesatni sastanak s udrugama uzgajivača stoke i proizvođača mlijeka koje je na zahtjev ministra organizirala Hrvatska poljoprivredna komora. Predstavnici udruga iznijeli su ministru poteškoće s kojima se suočavaju u svakodnevnom poslovanju te su zatražili žurnu pomoć. Proizvođači, između ostalog, traže žurno donošenje Zakona o zabrani nepoštene trgovačke prakse u lancu opskrbe hranom, zatim donošenje pravilnika o kakvoći svježeg mlijeka; žele bolju zaštitu od uvoznih proizvoda, prilagođavanje Programa ruralnog razvoja RH malim proizvođačima te bržu i učinkovitiju raspodjelu državnog poljoprivrednog zemljišta.

Ministar je izrazio razumijevanje za probleme proizvođača kojima je potrebna žurna pomoć. „Učinit ću sve da pomognem ovom sektoru koji se nalazi u teškoj situaciji. Cilj je da  vas ima više, a ne manje“, kazao je ministar Tolušić dodajući da „novca nikada nema dosta, ali da se dio problema može riješiti i bez novca kada se maknu postojeće administrativne barijere“.

Ministar je najavio da će do kraja godine u proceduru poslati prijedlog Zakona o zabrani nepoštene trgovačke prakse koji će sigurno pomoći poljoprivrednim proizvođačima.

Proizvođači mlijeka iznijeli su podatak da se njihov broj smanjuje svakodnevno te ih je danas tek oko 7.000, farme izgrađene operativnim programima zjape prazne i treba ih napuniti. Hrvatski proizvođači mlijeka davno su dostigli svoje europske kolege po proizvodnji mlijeka po kravi, ali mlijeko ne mogu proizvoditi po tako niskim cijenama.

Ministar Tolušić je najavio hitno sazivanje Savjeta za mlijeko već idući tjedan, na kojem će se artikulirati konkretni prijedlozi za spas proizvodnje mlijeka u Hrvatskoj.



Stranica