Tijekom 2019. godine Ministarstvo poljoprivrede uložilo 100 milijuna kuna za prevenciju požara

  • Slika /slike/Priopcenja/01-318-9.jpg
  • Slika
'Požari u Hrvatskoj: Obrana i prevencija' naziv je treće Statusne konferencije Jutarnjeg lista o požarima koja se u srijedu, 30. listopada, održala u Zagrebu. 

Resorna ministarstva su predstavila zajedničke aktivnosti u borbi protiv požara, a ministrica poljoprivrede Vučković predstavila je aktualne mjere i ulaganja u prevenciju i borbu protiv požara te sanaciju, dok su ministar obrane Damir Krstičević i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović govorili su o budućim koracima Vlade u borbi protiv požara.

U cilju protupožarne preventive utrošena su znatna financijska sredstva koja Ministarstvo poljoprivrede svake godine povećava, pa je tako u 2014. godini uložen 61 milijun kuna, dok u 2019. godini vrijednost tih ulaganja iznosi 100 milijuna kuna. Izuzetno važan segment je i sanacija opožarenih područja, vrijednost ukupnih ulaganja u mjere sanacije opožarenih površina u državnim šumama u razdoblju od 2014. do 2018. godine iznosi 43 milijuna kuna. Također, kroz mjeru 7 Programa ruralnog razvoja uloženo je 95 milijuna kuna u izgradnju ili rekonstrukciju 17 vatrogasnih domova.
 
„Koordinirano djelovanje je od presudne važnosti i mnogo prije nego što dođe do požara, zato se mi kao Vlada trudimo djelovati zajednički i koordinirano. Nastojimo pristupiti prijetnjama na nove načine pa smo tako u suradnji s Ministarstvom obrane uložili EU sredstva iz Operativnog programa za pomorstvo u najsuvremeniju tehnologiju, sustav bespilotnih letjelica za potrebe sustavnog nadzora i pune kontrole ribarstva u ribolovnim zonama RH, ali i na kontinentu, koji se također uspješno koristiti za prevenciju i obranu od požara. Imajući na umu one koji su najvažniji kada protupožarna prevencija ne urodi plodom, Ministarstvo poljoprivrede je temeljem Ugovora s Hrvatskom vatrogasnom zajednicom omogućilo financiranje za osposobljavanje i opremanje vatrogasnih zajednica u vrijednosti 40 milijuna kuna. Riječ je o sveobuhvatnom programu osposobljavanja hrvatskih vatrogasaca, kupnji 74 kombi vozila za vatrogasne zajednice te kupnji zaštitne opreme. Trajnu brigu o vatrogastvu kroz osiguravanje financijskih sredstava usklađujemo zajedno s Ministarstvom unutarnjih poslova, s ciljem kontinuiteta opremanja i osposobljavanja vatrogasnih zajednica„ - istaknula je ministrica Vučković na konferenciji te dodala „Ovim putem koristim priliku da posebno zahvalim i od srca pozdravim sve hrvatske vatrogasce, gdje god bili, na njihovom nesebičnom angažmanu u obavljanju svog svakodnevnog posla. Oni su naši heroji i rijedak primjer obavljanja posla u kojem su ljudi spremni žrtvovati svoje zdravlje i život za drugih“.

Prošle godine je nabavljen i integrirani video nadzor s detekcijom dima i vatre i simulatorom širenja požara te privatna radijska komunikacija u svrhu protupožarne zaštite šuma, čime je unaprijeđen sustav motrenja te ranog otkrivanja i sprječavanja širenja požara. Ministarstvo poljoprivrede u partnerstvu s Hrvatskim šumama nastavilo je unapređivati sustav video nadzora u tekućoj godini na 46 terenskih motriteljskih jedinica i 4 nadzorna operativna centra smještena u 4 dalmatinske županije, dok je video signal omogućen i u glavnom operativnom zapovjedništvu u Divuljama. Motrenje i dojava požara na području krša provode se sa 176 motrionica i 14 čvrstih objekata, a na mjestima koja su nedostupna pregledu i opažanju aktivna je ophodarsko-dojavna služba i to pješke, vozilom ili brodom. Ovaj projekt video nadzora u trajanju od 4 godine vrijedan je 20 milijuna kuna, uz dodatni trošak od 1,4 milijuna kuna godišnje za zaposlene u nadzornim operativnim centrima. Dosadašnji podaci pokazuju da tamo gdje su kamere broj požara je u padu.

Uređene i održavane poljoprivredne površine jedan su od najboljih načina prevencije požara, pa je novim Zakonom o poljoprivrednom zemljištu omogućeno da se u zakup može dati državno i privatno zapušteno i zakorovljeno zemljište, ako su vlasnici nedostupni ili nepoznatog boravišta. Isto tako, Ministarstvo poljoprivrede je u posljednje tri godine financiralo i razminiranje šuma i šumskog zemljišta u iznosu od 159 milijuna kuna, čime je razminirana površina od 14.506.760 m² šuma i šumskog zemljišta. Također, kroz Program ruralnog razvoja do sada je za aktivnosti u šumarstvu i povezanim sektorima odobreno gotovo 270 milijuna kuna za sufinanciranje 131 ulaganja.

Pisane vijesti