Svjetski dan mlijeka obilježen 1. lipnja

Slika /slike/Priopcenja/milk-2474993_1920.jpg
Svjetski dan mlijeka obilježava se 1. lipnja u cijelome svijetu s ciljem isticanja važnosti mlijeka i mliječnih proizvoda u svakodnevnoj prehrani. Prvi je puta obilježen 2001. godine na inicijativu Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO-a) koja izmjenjuje iskustva raznih zemalja i koordinira obilježavanje Svjetskog dana mlijeka i mliječnih proizvoda. 

Mlijeko sadržava obilje mineralnih tvari, vitamina, visokovrijednih proteina i mliječnu mast, sastojaka neophodnih za funkcioniranje svakog organizma. Istraživanja su pokazala kako su upravo mlijeko i mliječni proizvodi glavni izvor kalcija u prehrani, a njegova je iskoristivost u organizmu veća u odnosu na iskoristivost koja se postiže iz druge hrane. Svakako je važno za istaknuti pozitivno i preventivno djelovanje mlijeka kod kostiju, zubi, krvožilnog sustava, pretilosti, dijabetesa tipa 2 i tumora.
 
Kada je riječ o domaćoj proizvodnji mlijeka, a prema podacima iz ožujka 2021., u isporuci mlijeka otkupljivačima sudjeluje 3.918 isporučitelja, a isporučena količina kravljeg mlijeka iznosila je 38.712.711 kilograma. Tijekom protekle tri godine realiziran je program namijenjen obnovi narušenog proizvodnog potencijala u sektoru mliječnog govedarstva za kupovinu i uzgoj rasplodnih junica, vrijedan 195 milijuna kuna. Uz proizvodno vezana plaćanja kojima se potiču krave u proizvodnji mlijeka, hrvatsko mljekarstvo se potiče i putem potpore za mliječne krave kao iznimno osjetljiv sektor.
 
U okolnostima pandemije, kada proizvodnja mlijeka i mliječnih proizvoda poprima još veći značaj u kontekstu očuvanja svakog radnog mjesta, ali i pitanju zdravlja i kupovine svježih hrvatskih proizvoda, Ministarstvo poljoprivrede je provelo Program potpore primarnim poljoprivrednim proizvođačima u sektoru biljne proizvodnje i sektoru stočarstva u 2020. godini  u cilju održavanja postojeće razine i povećanja proizvodnje primarnih poljoprivrednih proizvoda u sektoru voća i povrća, cvijeća, sjemena, biljnog reprodukcijskog materijala te u stočarskim podsektorima govedarstva, svinjogojstva, konjogojstva, ovčarstva, kozarstva i peradarstva, ukupne vrijednosti 53 milijuna kuna.
 
Također, provedena je i izvanredna mjera pomoći malim mljekarama pri poslovanju u koronakrizi, putem koje je vršen otkup mliječnih proizvoda, a koji su zatim besplatno distribuirani osobama u potrebi. Financijsku pomoć je iskoristilo 8 malih mljekara, a otkupljeno je više od 176 tisuća kilograma proizvoda u vrijednosti od 2,5 milijuna kuna. Podjela proizvoda je obavljena putem IT sustava za doniranje hrane i to prema 78 registriranih posrednika u doniranju hrane koji pružaju usluge socijalne samoposluge, pučke kuhinje te općenito podjele hrane osobama u potrebi.

Pisane vijesti