- Objavljeno: 20.10.2020.
Svjetski dan jabuka, 20. listopada 2020.
Jabuka se smatra jednom od najzdravijih voćnih vrsta pa zato i ne čudi što nosi naziv „kraljica voća“.
Brojevi i činjenice
Zašto jesti jabuke svaki dan?
Poznato je da se svakodnevnim konzumiranjem jabuka može spriječiti pojava mnogih zdravstvenih poteškoća i oboljenja.
Zašto jesti hrvatske jabuke?
Pogodni ekološki i klimatski uvjeti za proizvodnju vrhunskih jabuka. Uzgojni uvjeti u Hrvatskoj omogućuju proizvodnju kvalitetnih jabuka – obilje sunca, kvalitetna zemlja i okoliš koji nije zagađen prekomjernom uporabom zaštitnih kemijskih sredstava. Jabuka iz hrvatskog voćnjaka je zaista svježa. Radi kratkih transportnih puteva od voćnjaka do vašeg stola, jabuke se beru u optimalnoj zrelosti. Hrvatska jabuka dozrijeva na stablu, a ne u hladnjači. Transport iz obližnjeg voćnjaka ekološki ne opterećuje okoliš. Proizvodnja jabuka u Hrvatskoj je strogo kontrolirana. Jabuke se uzgajaju pod strogim fotosanitarnim pravilima i budnim okom nadležnih institucija.
SORTE JABUKA I KARAKTERISTIKE
Pisane vijesti
Brojevi i činjenice
- Svjetska proizvodnja jabuka iznosi oko 70 milijuna tona. Najveći proizvođači jabuka u svijetu su Kina s 44 milijuna tona, zatim zemlje EU s oko 10,7 milijuna tona, SAD s 4,7 milijuna tona, Turska s 2,8 i Indija s 2,3 milijuna tona.
- Najveći proizvođači u EU su: Poljska s 2,9 milijuna tona, Italija s 2,1, Francuska s 1,4 milijuna tona te Njemačka s 990 tisuća tona i Španjolska s 550 tisuća tona.
- Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu napravila je analizu jabuka po površinama, proizvodnji, starosti, sortimentu i broja gospodarstava na razini Republike Hrvatske.
- Temeljem te analize od ukupnih 30 500 hektara, površina pod voćem jabuka se nalazi na 5 100 hektara (ARKOD).
- U 2019. godini, ukupno je u Hrvatskoj proizvedeno 68 tisuća tona jabuka. S tom proizvodnjom bavi se 19210 gospodarstvo, a od ukupnog broja gospodarstava čak 17 491 su gospodarstva ispod jednog hektara.
- Analizom strukture sortimenta jabuka u Hrvatskoj najzastupljenija je sorta idared (33 %), golden delicious (13 %), jonagold (9 %), gala (7 %), grany smith (5 %) i ostale sorte čine 35 %.
- Najviše površina pod jabukom nalazi se u Osječko–baranjskoj županiji. Sortiment jabuka odudara od prosječne zastupljenosti sorata u EU, ali se i mijenja i prilagođava ekološkim i tržišnim uvjetima.
Zašto jesti jabuke svaki dan?
Poznato je da se svakodnevnim konzumiranjem jabuka može spriječiti pojava mnogih zdravstvenih poteškoća i oboljenja.
- Malo kalorija i puno vitamina
- Jača srce i snižava kolesterol
Zašto jesti hrvatske jabuke?
Pogodni ekološki i klimatski uvjeti za proizvodnju vrhunskih jabuka. Uzgojni uvjeti u Hrvatskoj omogućuju proizvodnju kvalitetnih jabuka – obilje sunca, kvalitetna zemlja i okoliš koji nije zagađen prekomjernom uporabom zaštitnih kemijskih sredstava. Jabuka iz hrvatskog voćnjaka je zaista svježa. Radi kratkih transportnih puteva od voćnjaka do vašeg stola, jabuke se beru u optimalnoj zrelosti. Hrvatska jabuka dozrijeva na stablu, a ne u hladnjači. Transport iz obližnjeg voćnjaka ekološki ne opterećuje okoliš. Proizvodnja jabuka u Hrvatskoj je strogo kontrolirana. Jabuke se uzgajaju pod strogim fotosanitarnim pravilima i budnim okom nadležnih institucija.
SORTE JABUKA I KARAKTERISTIKE