Svečano obilježen Dan vatrogastva

Slika /slike/Priopcenja/20220504_133342.jpg
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je kao izaslanica predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića u srijedu, 4. svibnja 2022.,  s ravnateljicom Uprave šumarstva, lovstva i drvne industrije Renatom Ojurović, u nazočnosti potpredsjednika Hrvatskog sabora i predsjednika Predsjedništva Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanadera, izaslanika potpredsjednika Vlade i ministar hrvatskih branitelja generala pukovnika Dragutina Repinca, državnog tajnika Ministarstva obrane RH Zdravka Jakopa, glavnog vatrogasnog zapovjednika Slavka Tucakovića te predstavnika Ravnateljstva civilne zaštite i brojnih drugih uzvanika iz javnog i političkog života sudjelovala na svečanom obilježavanju Dana vatrogastva i Dana sv. Florijana u Državnoj vatrogasnoj školi u Zagrebu.

„Čestitam vatrogascima njihov dan i dan njihovog zaštitnika sv. Florijana, čast mi je biti ovdje, odati počast i nastaviti pružati podršku. Ministarstvo poljoprivrede skrbi o hrvatskim šumama, jednom od najvrjednijih nacionalnih bogatstava, stoga je nužno našim vatrogascima, čuvarima nacionalnog blaga, osigurati kvalitetne uvjete rada. Kroz Program ruralnog razvoja u sklopu Mjere 7 ugovorili smo 69 projekata izgradnje i/ili opremanja vatrogasnih domova u iznosu od 358 milijuna kuna, a kroz ulaganja u šumsku infrastrukturu kroz operaciju 4.1.1. ugovorili smo 143,5 milijuna kuna“, izjavila je ministrica poljoprivrede.
 
Ministarstvo poljoprivrede je od 2017. vatrogasnim zajednicama s područja krša isplatilo preko 31,2 milijuna kuna. Također, slijedom sklopljenih sporazuma s HVZ-om za opremanje i osposobljavanje vatrogasnih zajednica za 2018. i 2019. Ministarstvo je isplatilo oko 54,5 milijuna kuna, a u narednom periodu do 2023. sukladno novom potpisanom Sporazumu s HVZ-om nastavlja s financiranjem opremanja i osposobljavanja vatrogasnih zajednica u iznosu od oko 132 milijuna kuna. Treba spomenuti i projekt „Modernizacija vozila vatrogasnih postrojbi Republike Hrvatske“, za nabava 94 različitih vatrogasnih vozila, u kojemu je Ministarstvo poljoprivrede sudjelovalo s iznosom od 37,9 milijuna kuna za sufinanciranje nacionalnog učešća.

Jedna od najvažnijih mjera preventivne zaštite je izgradnja i održavanje šumskih i protupožarnih prometnica koje se financira iz sredstava naknade za korištenje općekorisnih funkcija šuma, pri čemu je dosad izvršeno radova održavanja prometnica u šumama privatnih šumoposjednika u dužini od oko 530 km, za što je izdvojeno oko 65 milijuna kuna.
 

Pisane vijesti