Sutra se održava 14. savjetovanje uzgajivača goveda u Republici Hrvatskoj

Slika /arhiva/datastore/imagestore/original/1526647301teli─çi-simentalke.jpg
Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu organizatori su 14. savjetovanja uzgajivača goveda u Republici Hrvatskoj, koje će se održati 30. i 31. siječnja 2019. godine u Plitvičkim Jezerima u hotelu „Jezero“. Suorganizatori Savjetovanja su središnji uzgajivački savezi - Središnji savez hrvatskih uzgajivača simentalskog goveda (HUSIM) i Savez udruga hrvatskih uzgajivača Holstein goveda (SUHUH). 

Predavanja u okviru Savjetovanja pokrit će najvažnija područja govedarske proizvodnje s naglaskom na pružanje konkretnih savjeta uzgajivačima. Sveučilišni profesori i domaći stručnjaci održat će 12 predavanja koja tematski pokrivaju najvažnija područja: zakonska legislativa, agrarna politika, selekcija i uzgoj, držanje i hranidba goveda, proizvodnja i kvaliteta stočarskih proizvoda, tržište, zdravstvena zaštita i preventiva, tehnologija proizvodnje i očuvanja stočne hrane. Bit će predstavljeni primjeri iz prakse, iz stvarne proizvodnje, a mliječne farme predstavit će svoje uspješne modele proizvodnje. U okviru Savjetovanja održat će se panel rasprava „Kako povećati proizvodnju mesa“. 

Ministarstvo poljoprivrede redovito provodi aktivnosti informiranja i educiranja uzgajivača stoke, budući da transfer i usvajanje novih znanja u velikoj mjeri doprinosi povećanju konkurentnosti kako stočarske tako i ukupne poljoprivredne proizvodnje. Upravo ovo Savjetovanje je postalo središnje mjesto okupljanja uzgajivača i stručnjaka, razmjene iskustava, stjecanja novih saznanja i stvaranja novih poslovnih suradnji. 

„Ministarstvo poljoprivrede posebnu pozornost usmjerava na razvoj govedarske proizvodnje i stočarstva u cjelini. Novim programom potpore proizvođačima ćemo u tri godine isplatiti 195 milijuna kuna bespovratnih sredstava za kupnju i uzgoj rasplodnih junica, a Zakon o uzgoju domaćih životinja osigurat će učinkovitu provedbu uzgojnih programa te unaprijediti uzgoj domaćih životinja i stočarsku proizvodnju u Hrvatskoj. U fokusu su uzgajivači domaćih životinja koji će voditi uzgojne programe. Samo udruženi i jaki uzgajivači mogu biti tržišno konkurentni i zbog toga smo kao potporu razvoju naših uzgajivačkih organizacija ove godine osigurali iznos od dva milijuna kuna, trostruko više nego prethodnih godina. I tu nećemo stati, planiramo dodatna rasterećenja za naše stočare.“

– izjavio je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić te dodao:

„Ovo 14. savjetovanje organizirali smo u suradnji s našim središnjim uzgajivačkim savezima iz govedarske proizvodnje, osluškujući njihove potrebe i očekujući da ćemo putem konstruktivnih rasprava o pojedinim temama doći i do konkretnih zaključaka u korist hrvatske govedarske proizvodnje. Na taj način, iznimno uspješnu suradnju koju ostvarujemo u provedbi uzgojnih programa, proširujemo i na segment edukacije i informiranja uzgajivača goveda.“


Pisane vijesti