Sućut u povodu odlaska prof. dr. Nikole Miroševića

Slika /slike/Priopcenja/sucut19102023.jpg
Ministrica Marija Vučković izražava sućut obitelji povodom odlaska prof. dr. Nikole Miroševića, najvećeg hrvatskog vinskog znanstvenika i autora desetaka knjiga o vinarstvu i vinogradarstvu, dugogodišnjeg profesora kolegija iz vinogradarstva na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Rođen u Blatu na Korčuli 1943. godine, prvi korak u svojoj velikoj karijeri započinje diplomom Poljoprivrednog fakulteta u Zagrebu, gdje 16 godina kasnije djeluje kao predstojnik Zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo.
 
Svojim brojnim uspjesima i dugogodišnjim vrijednim djelovanjem, profesor Mirošević ispisao je povijest hrvatskog vinarstva i vinogradarstva te ostavio duboki trag na hrvatskoj, ali i međunarodnoj, znanstvenoj sceni vinogradarstva i vinarstva.
 
Sam ili u koautorstvu objavio je za vinarstvo i vinogradarstvo neprocjenjivih 160 znanstvenih i stručnih radova te brojne sveučilišne udžbenike znanstvene i stručne knjige, koje će zauvijek ostati utkane u stručni rad i djelovanje budućih generacija znanstvenika, vinara i vinogradara.
 
U bogatom opusu profesora Miroševića ističu se sveučilišni udžbenici Vinogradarstvo (1993), Mehanizacija u voćarstvu i vinogradarstvu (1995., s J. Barčić i suradnicima), znanstvene i stručne knjige Ampelografski atlas (2003., sa Z. Turković) i Šetnja vinorodnom domovinom (2003). Njegova pisana djela i nesebično podijeljena znanja ostaju trajna baština cjelokupne hrvatske znanosti, vječna uspomena na jednog od velikana moderne hrvatske znanosti.
 
Poštovana obitelji Mirošević, u ovim teškim trenucima, primite izraze iskrene sućuti u ime ministrice Marije Vučković i svih djelatnika Ministarstva poljoprivrede.


Foto: Tonci Plazibat / CROPIX

Pisane vijesti