Struka potvrdila mjere, Vukovarsko-srijemska županija bilježi stagnaciju širenja afričke svinjske kuge

Slika /slike/Priopcenja/Sastanak na temu suzbijanja ASK (2).jpg
Predsjednik Vlade Andrej Plenković danas je u Banskim dvorima održao sastanak s članovima Vlade i predstavnicima nadležnih institucija u vezi suzbijanja afričke svinjske kuge. Ministrica Vučković istaknula je kako su se mjere pokazale dobrima i donijele određene učinke te podsjetila da je u Vukovarsko-srijemskoj županiji došlo do stagnacije, ali kako je oprez nadalje potreban.

Na konferenciji za medije nakon sjednice ministrica poljoprivrede Marija Vučković izjavila je kako je sastanak održan na inicijativu predsjednika Vlade s dionicima veterinarskog nacionalnog sustava, a to su, uz Upravu veterinarstva i sigurnosti hrane Ministarstva poljoprivrede, Hrvatski veterinarski institut, Hrvatska veterinarska udruga, predstavnici Veterinarskog fakulteta, Državni inspektorat Republike Hrvatske, te predstavnici poljoprivrednika, okupljeni u Hrvatsku poljoprivrednu i Hrvatsku gospodarsku komoru te predstavnici drugih ministarstava.

Kazala je da je današnji sastanak potvrdio dobrobit svih mjera koje se provode, a putem videopoveznice bili su nazočni i župani iz županija gdje se kuga pojavila.

Što se tiče Vukovarsko-srijemske županije, gdje je bolest najraširenija, ministrica je istaknula da je tamo jako velika gustoća ekstenzivnog uzgoja.

„U Brodsko-posavskoj županiji, u kojoj se bolest potvrdila u srpnju na tri slučaja, imamo dobru epidemiološku situaciju“, rekla je ministrica i dodala da za slučaj u općini Semeljci u Osječko-baranjskoj županiji, gdje se bolest pojavila posljednja epidemiološki nije neočekivano, jer graniči s područjem posljednje bolesti, u Ivankovu.

Istaknula je da je izbijanje bolesti u toj županiji ima veliki socioekonomski značaj, s obzirom na hrvatsko svinjogojstvo i da Osječko-baranjska županija broji oko 350 tisuća svinja.

„Sve mjere koje provodimo su se potvrdile dobrima“, kazala je ministrica i još se jednom osvrnula na netočne informacije koje zbunjuju javnost.

„Cjepiva nema, lijeka nema, uloženi su silni milijuni eura kako bi se nešto na tom tragu pronašlo, no do današnjeg dana nažalost nije. Smrtnost je gotovo stopostotna, a opasnost u Hrvatskoj je značajna s obzirom na koncentraciju svinjogojstva u dvije županije, na granicama na kojima jesu i koje graniče jedna s drugom“, istaknula je Vučković.

Dodala je kako su mjere donijele određene učinke te se bilježi stagnacija slučajeva u Vukovarsko-srijemskoj županiji, no naglasila je kako je i dalje potreban oprez.

Na kraju je zahvalila Ministarstvu unutarnjih poslova i Državnom inspektoratu koji provode radnje na suzbijanju ilegalnog prometa i kazala da je to najrizičnije u ovakvom trenutku dok se mjere provode dobro kako se provode.

Afrička kuga prijetnja u cijelome svijetu, cjepiva i lijeka nema

Zamjenica ravnatelja Hrvatskog veterinarskog instituta Lorena Jemeršić naglasila je da je afrička svinjska kuga danas prijetnja u cijelome svijetu, a nažalost, Hrvatska je jedna od 25 država u kojoj se pojavila.

Dodala je da se u Europi vrlo često prenosi ljudskim faktorom, bilo samim čovjekom bilo kontaminiranim priborom. Ponovila je da je bolest tvrdokorna, teško se suzbija i za nju nema lijeka.

Ljubo Barbić govorio je uime Hrvatskog veterinarskog fakulteta i podsjetio da je još 2018. osnovano stručno radno tijelo za svinjsku afričku kugu.

„Znači sustav se od tada priprema“, kazao je i naglasio da je to virus za koji nema cjepiva, bolest za koju nema liječenja te je u slučaju ulaska u sustav smrtnost najmanje 80 posto, a nekad i 100 posto.

„Mi ne suzbijamo bolest od koje će nastati neke minimalne štete, nego cijeli sustav pokušava suzbiti bolest koja će uzrokovati u slučaju nekontroliranog širenja uginuća gotovo svih svinja“, kazao je.

Svi poljoprivrednici bit će obeštećeni

Predsjednik Hrvatske veterinarske komore Ivan Zemljak apelirao je na posjednike svinja da se pridržavaju svih mjera Ministarstva poljoprivrede, jer nepridržavanje mjera rezultira samo daljnjim širenjem bolesti.

Naveo je da se ne provode samo eutanazije, već čitav niz mjera; popisi, kategorizacije, dezinfekcije, te je zaključio da se Hrvatska neće uspjeti hrvati s ovom bolešću ako se sve mjere ne shvate ozbiljno.

Predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović naglasio je da će svi poljoprivrednici biti obeštećeni za štete koje im je ili će u budućnosti uzrokovati ova bolest.

Pisane vijesti