Sredstvima OPPiR rekonstruiran i dograđen sjeverni lukobran Ribarske luke u Novalji

Slika /slike/Priopcenja/luka.jpeg


 


Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je uz potpredsjednika Vlade i ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića, župana Ličko-senjske županije Ernesta Petrya, gradonačelnika Grada Novalje Ivana Dabe i ravnatelja Lučke uprave Novalja Tomislava Kustića  sudjelovala na otvorenju projekta rekonstrukcije i dogradnje sjevernog lukobrana Ribarske luke u Novalji. Riječ je o ulaganju u okviru Operativnoga programa za pomorstvo i ribarstvo RH, s potporom vrijednom približno 5 milijuna eura.

Ministrica Vučković povodom otvorenja projekta rekonstrukcije i dogradnje sjevernog lukobrana Ribarske luke u Novalji objasnila je kako je ovaj zahvat uključivao izgradnju velike iskrcajne luke za ribare, a lukobran je u potpunosti rekonstruiran i produljen za 78 metara; „Ovaj uspješan projekt realiziran je u zadanim rokovima, a kao Vlada smo ribarskim lukama posvetili veliku pažnju na dobro ribarske zajednice i lokalnog stanovništva, ali i hrvatskog gospodarstva - s obzirom na to da su ribarstvo i akvakultura strateški važni sektori koji posljednjih godina ostvaruju kontinuirano pozitivne rezultate. Kako bi se stvorili potrebni preduvjeti i mjesta za privez brodova te iskrcaj ulova ugovorili smo gotovo 38 milijuna eura vrijednu potporu za ulaganja u hrvatske ribarske luke. Čestitam nositeljima ovog vrijednog projekta te svim ribarima i djelatnicima!

Završetkom radova osigurani su vezovi za 31 ribarsko plovilo duljine do 20 m kao i veća zaštita akvatorija. Predmetni zahvat uključuje postavljanje potrebnih novih kvalitetnih i sigurnih vezova za iskrcaj ribarskih plovila u ribarskom djelu luke te rekonstrukciju i dogradnju postojećeg iskrcajnog mjesta u ribarsku luku za potrebe postojećih, ali i budućih ribolovnih kapaciteta. Također, nasipavanjem postojeće obale i rekonstrukcijom postojećeg lukobrana povećan je kapacitet obale za iskrcaj ribe, koji je bitan za što bolju organizaciju iskrcaja ribe. Preuređenje sjevernog lukobrana pridonosi zaštiti okoliša i prirode na način da se povećanjem dinamike izmjene mora poboljšava kvaliteta mora, odnosno pridonosi poboljšanju nesmetane cirkulacije mora.

Također, potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković u Novalji je uručio ugovore za izgradnju, sanaciju i rekonstrukciju lučke infrastrukture te sanaciju pomorskog dobra u općoj upotrebi u Ličko-senjskoj županiji gradonačelniku Grada Novalje Ivanu Dabi, gradonačelniku Grada Senja Jurici Tomljanoviću, načelniku Općine Karlobag Borisu Smojveru, ravnatelju Lučke uprave Novalja Tomislavu Kustiću i ravnatelju Lučke uprave Senj Anti Stipiću.
Program za ribarstvo i akvakulturu RH do 2027. vrijedan je 348,1 milijun eura, namijenjenih za provedbu mjera potpore u okviru četiri prioriteta: poticanje održivog ribarstva te obnova i očuvanje vodenih bioloških resursa, poticanje održivih aktivnosti akvakulture te prerade i stavljanja na tržište proizvoda ribarstva i akvakulture, omogućivanje održivog plavoga gospodarstva u obalnim, otočnim i kopnenim područjima, poticanje razvoja ribarskih i akvakulturnih zajednica te jačanje međunarodnog upravljanja oceanima i omogućivanje sigurnih i čistih mora i oceana kojima se održivo upravlja.
 

Pisane vijesti